ЦПК закликає президента повернути законопроєкт про декларування статків з вимогою відкрити реєстр

Центр протидії корупції (ЦПК) закликає президента України повернути до Верховної Ради законопроєкт № 9534 про декларування статків та майна посадовців та депутатів.

Законопроєкт, ухвалений Верховною Радою 5 вересня, передбачає, що декларації чиновників будуть закритими ще на рік. Це дозволить владі приховати свої статки від громадськості та журналістів, що є критично важливим під час війни.

ЦПК наголошує, що закриття реєстру статків є порушенням вимог Європейського Союзу, заяв послів G7, рекомендації постійного доповідача Європарламенту Міхаеля Галера та думки більшості українців.

СБУ повідомила про підозру олігарху Фрідману у фінансуванні війни рф проти України

Крім того, Рада ухвалила законопроєкт №9587-д, який передбачає, що у разі брехні в декларації до 1 млн 300 тис. грн порушнику загрожує лише смішний штраф від 17 тис. грн. ЦПК вважає, що такі зміни зроблять брехню в деклараціях нормою.

«Підписавши законопроєкт № 9534, президент особисто підтвердить, що владі є що ховати від українців. Закривши реєстр від громадськості — ви поставите хрест на довірі українців та міжнародних партнерів, від підтримки яких сьогодні напряму залежить перемога у війні», — зазначив голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

ЦПК вимагатиме у президента повернути законопроєкт № 9534 в парламент з вимогою відкрити реєстр, а законопроєкт №9587-д ветувати повністю.

Коментарі