Дельфіни викидаються на берег Азовського та Чорного морів через російську агресію (Відео)

За 2022 рік вчені зафіксували щонайменше тисячу випадків викиду живих дельфінів та інших китоподібних на узбережжі Азовського та Чорного морів. Морські тварини стають жертвами забруднення води та повітря, спричиненого затопленням озброєння та нафтопродуктів, мінуванням та підводними вибухами.

Цю інформацію надала доктор філософії Соф’я Садогурська, експертка ГО “Екодія”, під час Міжнародного форуму Експертної мережі Кримської платформи.

“У 2022 році кількість загиблих дельфінів та інших китоподібних перевищила у 2-3 рази показники минулих років… Викидів на сушу живих дельфінів зафіксовано більше тисячі випадків”, — повідомила Соф’я Садогурська.

Браконьєри вбили червонокнижну білугу (Відео)

Експертка виділила основні загрози для морських екосистем внаслідок впливу війни, зокрема:

  • забруднення повітря та морського довкілля затопленням суден, літаків та боєприпасів з хімічно активними складовими;
  • руйнування портової прибережної інфраструктури, що призводить до потрапляння у воду неочищених стоків;
  • мінування акваторій та підводні вибухи;
  • забруднення нафтопродуктами.

Дані про вплив війни на екосистеми Азовського та Чорного морів є обмеженими через окупацію територій та бойові дії. Повну картину екоциду науковці зможуть дослідити лише після деокупації.

Згідно з поясненнями науковців, потужні сонари військових кораблів та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин, що буквально “сліпить” тварин, призводить до голоду, неможливості здобути їжу та активує інфекційні хвороби у дельфінів.

Коментарі