Допомагав росіянам і відбирав авто у сусідів: мешканцю передмістя Харкова дали 10,5 років тюрми

Київський райсуд Харкова визнав винним мешканця Циркунів у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України) та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10,5 років із позбавленням права займати посади в органах влади на 12 років. Як стало відомо Харківському антикорупційному центру з порталу “Судова влада”, мова йде про Ярослава Ярошенка.

Як сказано у вироку суду, обвинувачений протягом квітня-травня 2022 року забезпечував військовослужбовців збройних формувань рф продуктами харчування, генератором, водяною помпою та надавав інформацію про домоволодіння місцевих мешканців, у яких є матеріальні цінності й запаси палива. Крім цього, військові держави-агресора використовували у власних цілях знання Ярошенка про особливості місцевості Циркунівської громади.

“Голову пенсійного фонду Харківської області” при окупантах заочно засудили до 10 років тюрми

Слідство встановило, що чоловік допоміг росіянам заволодіти трьома автівками (надав ключі та допоміг завести), які загарбники використовували для власних потреб: Маzda 6, Lexus 470 LX та Land Cruiser.

Допитаний у судовому засіданні Ярошенко винним себе не визнав і зазначив, що коли відбулась окупація Циркунів, перебував разом зі своєю родиною, і з військовими рф не спілкувався, на одному транспорті з ними не пересувався. Також зазначив, що у нього відсутні навички заводити автомобілі без ключів. Покази свідків, які кажуть про те, що Ярошенко співпрацював з росіянами, називає наклепом через те, що вони самі співпрацювали з окупантами. Ярошенко заявив у суді, що під час війни втратив житло, де проживав зі своїми батьками. Окрім того, у його дружини через хвилювання сталося переривання вагітності, тому він не може виявляти добре ставлення до окупантів.

Односельці вказали, що Ярошенко раніше займався купівлею-продажем автівок і під час окупації села заводив машини, щоб російські солдати могли їздити на них, а також забирав машини сусідів для потреб росіян. Місцеві не хотіли віддавати свої автомобілі, тоді Ярошенко приїздив із росіянами і погрожував.

Також свідки зазначили, що Ярошенко пересувався з командиром військових рф на “Жигулях” із літерою “Z” на задньому склі і привозив окупантам 4-5 мішків картоплі. Люди розповіли, що він взаємодіяв із росіянами добровільно, бо нікого в селі не примушували до співпраці.

На користь сторони захисту Ярошенка свідчили його дружина, кума, теща і тесть. Вони намагалися запевнити, що в період із 20 квітня по 7 травня підозрюваний перебував у будинку куми і нікуди не відлучався.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі