Ексдепутати ОПЗЖ організували схему крадіжки 32 суден вартістю понад 80 млн грн

Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили масштабну схему розкрадання майна державної компанії «Українське Дунайське пароплавство».

У результаті операції правоохоронці затримали трьох організаторів схеми, які є колишніми депутатами Одеської обласної ради від забороненої партії ОПЗЖ, та трьох їхніх спільників.

За даними слідства, зловмисники привласнили 32 баржі торговельного флоту підприємства на загальну суму понад 80 млн грн.

Організатори схеми уклали з пароплавством декілька договорів на оренду суден. Однак, замість використання за призначенням, вони вивезли державні баржі за територію України, змінили їхні номерні знаки та фіктивно перереєстрували їх на афілійовану компанію.

Після цього судна переправили до однієї із країн Близького Сходу. Там їх розібрали та виготовили з них 12 барж більшої вантажності, які надалі фігуранти використовували у власних комерційних цілях.

На Харківщині Нацполіція викрила масштабну схему виготовлення та збуту фальшивих документів (Фото)

Наразі правоохоронці встановили місцезнаходження всіх викрадених суден та заарештували їх.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили, що «нові» плавзасоби виготовлено із комплектуючих річкових плавзасобів державного підприємства.

На підставі зібраних доказів, трьом організаторам оборудки повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене організованою злочинною групою в особливо великих розмірах);
  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном з використанням службового становища, вчинене організованою злочинною групою в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів із майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене організованою групою в особливо великих розмірах).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Арештоване майно передано в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Коментарі