Харків’янин переправляв за кордон військовозобов’язаних під видом водіїв-волонтерів

За даними слідства, злочинний бізнес щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України організував 44-річний мешканець Харкова. З цією метою він у жовтні 2022 року заснував благодійну організацію та під виглядом волонтерської діяльності організовував безперешкодний виїзд за кордон військовозобов’язаних осіб.

Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, зловмисник, керуючи процесом підготовки необхідної документації за заздалегідь обумовлену суму забезпечував внесення відомостей про «ухилянтів» до електронноЇ системи «Шлях» у якості водіїв-волонтерів, що в подальшому дозволяло їм безперешкодно виїхати за кордон. Вартість незаконної послуги коштувала від 3000 до 6500 доларів.

У Харкові затримали двох “благодійників”, які обіцяли ухилянтам за гроші організувати виїзд за кордон 

31 липня цього року зловмисника затримали після отримання другої половини незаконної винагороди у розмірі 3500 доларів. В ході обшуків вилучено ще 77960 грн, 3500 доларів, а також мобільні телефони, жорсткі диски, банківські картки, ноутбук, флеш-носії інформації, печатки ФОП та різних організацій, посвідчення волонтерів та документацію, що підтверджує злочинну діяльність. 

1 серпня зловмиснику вручили повідомлення про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України). Наразі перед судом за клопотанням прокурора ініційовано розгляд питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі