Харків з початку року витратив 700 тисяч гривень на утримання нового КП – мініфутбольного клубу

Із початку 2024 року на організацію та проведення матчів мініфутбольної команди “МСК “Харків” вже витратили понад 700 000 гривень. Про це стало відомо з аналізу Єдиного порталу публічних коштів, повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

Здебільшого отримувачами коштів стали два ФОПи: Мажуга Олексій Олександрович та Кочерова Катерина Миколаївна. За даними ХАЦ, ці підприємці постійно отримують підряди за організацію матчів комунальної мініфутбольної команди та її тренувань.

Загалом Мажуга отримав від комунального клубу підрядів на суму 5,78 млн грн, а Кочерова – 6,1 млн грн. Крім того, Мажуга зараз виграв тендер на суму 1,359 млн грн на організацію спортивних навчально-тренувальних заходів та зборів з підготовки спортивних команд КП “МСК “Харків” для участі у міських, районних та обласних змаганнях з футзалу, футболу та мініфутболу. Ще один тендер з такою назвою на суму 1,5 млн грн виграв ФОП Лисенко Геннадій Євгенович.

На даний момент МСК “Харків” займає восьме з десяти місць у VBET Екстра-ліга сезону 23/24.

Терехов прокоментував бюджетні витрати на заміну паркану вздовж проспекта Гагаріна

Як раніше писав ХАЦ, мініфутбольна команда за бюджетні кошти була створена під час повномасштабного вторгнення і саме в цей період в місті погодили виділення мільйонів на його фінансування. Директором підприємства призначили колишнього заступника начальника одного з управлінь Департаменту житлово-комунального господарства мерії Ігоря Гайдара. 

За даними ХАЦ, у 2022 році на утримання команди з бюджету Харкова витратили близько 7 мільйонів гривень.

Міні-футбольний клуб зібрав гравців, більшість з яких раніше грали у іншій харківській професійній команді – “Viva-Cup” (ще раніше Моноліт). З початком повномасштабного російського вторгнення, керівництво “Viva-Cup”, за словами Ігоря Гайдара, перестало виходити на зв’язок з гравцями клубу, і “муніципали” запропонували їм тренуватися з ними. Як говорить Гайдар, на той момент в них вже був прототип команди, це була команда міської ради. Це ті гравці, які були і грали за міськраду на місцевих турнірах, а також молодь, яка була перспективна в місті.

За словами Гайдара, у зв’язку з тим, що проведення матчів у Харкові зараз влада не дозволяє, бо надто близько кордон з росією, всі ігри “МСК Харків” грає на виїзді. Також в клубі є друга та третя команди. Друга складається з гравців, які поки не потрапляють до першої команди, але перебувають там в заявці. Вони грають на рівні міських змагань. В міських змаганнях грає і третя команда, складена з перспективних юнаків міста.

Ініціатором створення комунальної команди став депутат від фракції “Слуга народу”, голова Постійної комісії Харківської міськради з питань міжнародного співробітництва, інвестицій, спортивних та іміджевих проектів Олександр Котуков.

“Я вважаю, що підтримка спорту сьогодні є дуже важливою, щоб ми не втратили найкращих спортсменів. Ідея заснування підприємства була не лише в тому, щоб створити футзальну команду, а в тому щоб в нас був й волейбол, баскетбол. Ці види спорту були розвинуті у місті, але команд немає сьогодні”, – сказав Котуков у коментарі для ХАЦ.

За його словами, до війни планувалось залучення спонсорських коштів, але зараз під час війни спонсорам не до спорту.

“Добре, що місто підтримує. Спортсмени, які грають, багато з них волонтери також і допомагають місту”, – підкреслив Котуков.

За словами Гайдара, діти, які займаються в дитячо-юнацьких школах Харкова, мають бачити орієнтири, куди треба прагнути потрапити, як умовно колись “Металіст” був.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі