Харківська правозахисна група отримає половину Нобелівської премії і віддасть її постраждалим від війни

Харківська правозахисна група як член міжнародного товариства “Меморіал” стала лауреатом Нобелівської премії миру 2022 року разом із іншими меморіальськими організаціями. ХПГ отримає 1 666 666 шведських крон — половину від присудженої Меморіалу грошової частини премії. Уся ця сума буде спрямована на допомогу цивільному населенню: родинам, члени яких загинули через російське вторгнення. Про це повідомили у Харківській правозахисній групі.

7 жовтня було оголошено, що цьогорічну Премію миру отримують українська правозахисна організація Центр громадянських свобод, міжнародний “Меморіал” та білоруський правозахисник Олесь Біляцький. У пресрелізі було вказано, що нагороду отримує російський “Меморіал”, однак пізніше Норвезький нобелівський комітет у листі уточнив, що нагороду отримує саме міжнародний Меморіал, який об’єднує в собі окремі юридичні особи , зареєстровані в Росії, Україні, Італії, Франції, Німеччині та Бельгії та чотири структурні відділення у Франції, Чехії, Україні та РФ.

Харківська правозахисна група, яка починала свою роботу як “Харківський Меморіал” в кінці 1980-х, зараз залишається єдиним активним відділенням “Меморіалу” в Україні. Директор ХПГ Євген Захаров також є членом правління міжнародного “Меморіалу” з 1994 року.

За свою тридцятирічну історію ХПГ допомогла сотням тисяч людей, надала безкоштовну правову допомогу десяткам тисяч людей та виграла понад 150 справ у Європейському суді з прав людини (найбільше в Україні серед недержавних організацій), не програвши жодної справи. Ще 500 поданих заяв очікують на рішення Європейського суду.

Крім юридичної допомоги та захисту прав у судах організація систематично займається зміною підходів до прав людини, просуваючи зміни до законів, впливаючи на судову практику, просуваючи права людини через освіту та медіа. Серед досягнень ХПГ — успішна кампанія щодо скасування смертної кари в Україні, участь у створенні та лобіюванні Кримінального процесуального кодексу, системи безоплатної правової допомоги, закону “Про доступ до публічної інформації”. ХПГ часто оплачувала роботу кваліфікованих адвокатів у гучних судових процесах, серед останніх — позов Віктора Медведчука проти Вахтанга Кіпіані через книжку “Справа Василя Стуса”.

Через школи з прав людини та тематичні тренінги від Харківської правозахисної групи пройшло більше двох тисяч людей. Колишні працівники ХПГ є серед відомих адвокатів, суддів Верховного Суду, посадовців Мін’юсту, працівників міжнародних та міжурядових правозахисних організацій.

Разом із іншим лауреатом Нобелівської премії миру, Центром громадянських свобод, та Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківська правозахисна група у березні 2022 року започаткувала ініціативу T4P (Трибунал для Путіна), якій вдалося зібрати дані про десятки тисяч воєнних злочинів під час вторгнення Росії до України. Саме “видатні зусилля з документування воєнних злочинів”, серед іншого, були відзначені Нобелівським комітетом.

ХПГ створила та підтримує роботу спільної бази даних воєнних злочинів, виявлених Т4Р. Недавно також було запущено сайт ініціативи T4P на 7 мовах, де можна побачити живу статистику зібраних даних у мапах, графіках і таблицях.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі