Харківський педуніверситет ім. Сковороди не приєднуватимуть до ХНУ імені Каразіна — міністр освіти

Харківський національний педагогічний університет ім. Сковороди не об’єднуватимуть із Харківським національним університетом ім. Каразіна. Про це заявив на брифінгу в Харкові заявив міністр освіти Оксен Лісовий, передав “Укрінформ“.

“Було прийнято рішення не приєднувати університет ім. Сковороди до університету ім. Каразіна і дати можливість працювати далі автономно. Це рішення, зокрема, було пов’язано з профільністю цього університету і з таким показником, як відсоток саме профільного працевлаштування випускників-педагогів. І в тому числі з тим баченням, яке запропонувало нам керівництво університету щодо подальшого розвитку”, – сказав Оксен Лісовий.

У Харкові ще один університет хочуть об’єднати з іншим вишем

Він наголосив, що виш зосередиться на своїй галузевій специфіці, “щоб не розмивати ресурси на підготовку тих фахівців, яких можуть готувати інші університети”.

“Для нас важлива підготовка педагогів. Університет запевнив нас у тому, що буде зосереджуватися на підготовці педагогів, у тому числі спеціальної педагогіки. І ми сьогодні віримо і сподіваємося, що це так і буде”, – сказав міністр.

У той же час до ХНУ імені В. Н. Каразіна приєднають Українську інженерно-педагогічну академію приєднають

“УІПА — важливий осередок педагогічної підготовки майстрів для закладів профтехосвіти, розвиток якої є одним із пріоритетів міністерства. Тож нині ми максимально зацікавлені в якісній підготовці майстрів для профтехів. Але через брак ресурсів УІПА не може розвивати цей напрям повноцінно, що призводить, зокрема, і до впровадження непрофільних спеціальностей. Приєднання до ХНУ дасть можливість академії сфокусуватися саме на якісній підготовці фахівців, які надалі навчатимуть студентів в українських профтехах. Важливо — студенти продовжать навчання на тих самих умовах, що і зараз”, – написав Оксен Лісовий на своїй Facebook-сторінці.

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року у Міністерстві освіти та науки розглядали можливість приєднання Харківського національного університету ім. Сковороди до ХНУ ім. Каразіна. Керівництво та колектив педагогічного вишу виступили проти такої оптимізації.

13 січня 2024 року Кабінет міністрів погодив рішення приєднати Українську інженерно-педагогічну академію до Харківського національного університету ім. Каразіна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі