Харківський сепаратист Апухтін, якого 5 років тому випустили із в’язниці, “всплив” у відео роспропаганди

З пропагандистських російських телеграм-каналів та ЗМІ стало відомо, що “посаду” так званого “міністра промисловості та торгівлі військово-цивільної адміністрації Харківської області” займає Юрій Апухтін. Також пропагандисти РФ повідомили, що Апухтін є так званим “керівником групи з надання гуманітарної допомоги” мешканцям Харківської області, які виїхали до Росії. Про це проінформували в “Харківському антиуорпційному центрі”.

Апухтін відомий тим, що був одним з лідерів сепаратистського руху та так званого “антимайдану” у Харкові в 2014 році, одним з ініціаторів проголошення так званої “Харківської народної республіки” та ватажком забороненого руху “Юго-Восток”.

Юрій Апухтін ніколи не приховував своїх симпатій до Росії та російської мови. Регулярний учасник всіляких акцій та заходів на підтримку всього російського ще задовго до 2014 року. Був одним з співзасновників проросійської громадської організації “Великая Русь”.

Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання діючої державної влади, створення так званої “Харківської народної республіки” і так званої “Конституції ХНР”. Також Апухтін був одним з ініціаторів проведення в Харкові “референдуму” з питань федералізації – створення так званої “Південно-Східної автономії від Одеси до Харкова”, який планувався в травні 2014 року, проте він не відбувся.

У травні 2017 році Київський райсуд Харкова визнав сепаратиста винним в організації масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської обдержадміністрації і засудив його до 6 років позбавлення волі.

А вже в грудні 2017 року Апеляційний суд Харківської області звільнив Апухтіна з-під варти в залі суду, скасувавши вирок Київського райсуду Харкова в частині засудження за статтею про «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади». Після цього сепаратист вважається засудженим до 5 років позбавлення волі лише за статтею про «масові заворушення», що дозволило йому вийти за “законом Савченко”. Термін перебування Апухтіна в СІЗО суд зарахував у строк відбування покарання за формулою «день за два».

У Харкові пішли у відставку двоє суддів, які звільнили відомого сепаратиста

Одразу після закінчення зачитування рішення колегією суддів в апеляції, Апухтін прокричав в бік проукраїнських активістів: “Смерть украм”.

Тоді ж у грудні 2017 року Апухтіна в числі інших сепаратистів обміняли на українських полонених.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі