Харків’яни почують легендарну “Червону скрипку” Страдіварі

У центрі міста відбудеться репетиція просто неба.

Почути, як звучить скрипка Страдіварі, харків’яни зможуть у вівторок, 7 вересня. На майданчику над входом на станцію метро “Держпром” МАСО “Слобожанський” під керівництвом диригента Данила Австріха (Німеччина) проведе відкриту репетицію. Музиканти зіграють фрагменти творів, які звучатимуть на концерті.

Соло буде виконувати скрипалька, володарка “Червоного Мендельсона” Елізабет Піткерн (США). Прийти на репетицію можуть всі охочі. Початок о 17:30.

Повноцінний концерт під назвою “Містична скрипка Страдіварі” відбудеться в п’ятницю, 10 вересня, у Палаці студентів НПУ. Початок о 20:00.

У харківському аеропорту зазвучала легендарна скрипка Страдіварі (Відео)

Довідка. “Червоний Мендельсон” або “Червона скрипка” – відомий серед знавців історії музики інструмент. Його виготовив у 1720 році майстер Антоніо Страдіварі. Вважається, що вона має одні з кращих акустичних властивостей серед існуючих скрипок.

Інструментом володів видатний скрипаль Йозеф Йоахім, але згодом слід скрипки загубився – майже 200 років ніхто не знав, де вона. Її “пригоди” в ці загадкові роки стали основою для оскароносного фільму “Червона скрипка” з Семюелем Л. Джексоном в головній ролі. Лише в 1930 скрипка з’явилася в Берліні у власності нащадків видатного композитора Фелікса Мендельсона.

У 1990 році її анонімно купив на аукціоні американець, щоб подарувати 16-річній онучці Елізабет. Дівчина тримала скрипку в секреті, поки сама не стала відомою скрипалькою, яку запрошують з концертами в “Карнегі-Хол” і “Лінкольн-центр”. Уже понад 30 років Елізабет не розлучається з легендарним інструментом.

Коментарі