Ідентифікували полковника фсб, який катував мешканців Харківщини і «кришував» вивезення майна фурами до РФ

Служба безпеки України встановила особу співробітника фсб рф, який причетний до воєнних злочинів проти цивільного населення у період окупації Харківщини. Мова йде про полковника Максима Живило – співробітника 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби центрального апарату фсб.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, на початку повномасштабного вторгнення Росії Живило призначили старшим групи, яка займалась придушенням руху опору на тимчасово окупованій частині регіону. Зокрема, в Чугуївському районі підрозділ фсб під керівництвом фігуранта вистежував та викрадав українських патріотів.

Били і душили протигазом: ідентифікували трьох зрадників з Купʼянського району, які катували 16-річного хлопця

Задокументовано, що у квітні 2022 року рашисти прямо посеред вулиці схопили місцевого жителя, а потім зв’язали його та відвезли до російської катівні. Там чоловіка жорстоко били, застосовували до нього електричний струм, проколювали губи, ясна та спилювали зуби. При цьому Живило особисто брав участь у катуваннях. У такий спосіб посадовець російської спецслужби намагався змусити потерпілого співпрацювати з агресором.

Також, за інформацією СБУ, Живило повністю контролював перевезення вантажів через окупаційні блокпости у напрямку РФ і письмово погоджував такі «рейси». Таким чином за його «підписом» загарбники вивезли до Росії понад 20 фур з награбованим майном місцевих жителів. Здебільшого це були викрадені автомобілі преміум класу, катери, квадроцикли та сільгосптехніка. З кожної вантажівки мародери сплачували посадовцю фсб «данину» у вигляді різних сум готівки. «Такса» залежала від типу і кількості награбованого вантажу.

Слідчі СБУ повідомили Живилу про заочну підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України: порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі