Кіберполіція та слідчі поліції Харківщини розкрили мережу шахраїв, що обіцяли перевезення через кордон (Фото, Відео)

У Харківській області правоохоронці спільно з управлінням кіберполіції та міграційної поліції виявили та зупинили діяльність групи шахраїв, які рекламували фіктивні послуги перевезення чоловіків через кордон, надавали підроблені документи та завдавали збитків довірливим “клієнтам.”

Організатором цієї шахрайської схеми був 19-річний чоловік, який створив кол-центр, в якому залучив своїх рідних та неповнолітніх. Група проводила активну рекламу в соціальних мережах та месенджерах, пропонуючи свої послуги щодо виготовлення документів для виїзду та перевезення через кордон України чоловіків призовного віку.

«В подальшому один із фігурантів виготовляв фальшиву “Ліцензію” та статистичну довідку на виїзд за межі державного кордону України, інший зустрічався з клієнтами, надавав фальшиві документи, отримував кошти від клієнта та передавав останнього водію-члену ОЗГ. По дорозі в напрямку кордону водій обманним шляхом висаджував клієнтів з авто та зникав. Кошти, отримані від потерпілого, передавались організатору, який розподіляв їх між членами організованої злочинної групи» — повідомила Ольга Мищенко, начальник 8-го відділу управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

У Житомирі викрили організатора мережі з продажу підроблених ліків (Фото)

За даними правоохоронців, зловмисники обдурили понад 30 осіб та завдали їм збитків на суму понад 1,5 мільйона гривень. Проводиться розслідування щодо всіх обставин злочину.

Наразі організатору та двом виконавцям пред’явлено звинувачення за шахрайство згідно зі статтею 190 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за ці злочини — до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна. Трьом із фігурантів обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Коментарі