Кішка зберегла поліцейську з Харківської області від російського полону

У Харківській області поліцейська пішла віддавати кішку своїм знайомим, і саме це врятувало її від потрапляння до російського полону під час окупації.

За словами начальника слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергія Болвінова, цю історію розповіла слідча з Куп’янська Ольга Лихолобова.

Ользі Лихолобовій всього 22 роки, і вона завжди мріяла стати слідчою та розслідувати кримінальні справи у своєму рідному місті. Проте її кар’єра тривала менше ніж рік, оскільки Куп’янськ потрапив під окупацію російських сил. Усім поліцейським було наказано покинути свої посади, і окупанти оголосили полювання на правоохоронців. Але саме завдяки своїй кішці Ольга уникла цього. Вона пішла до своїх знайомих, щоб віддати їм кішку, коли до неї додому увірвалися російські військові.

“Повертаючись додому, я побачила біля під’їзду багато сусідів, які підбігли до мене і з хвилюванням повідомили про те, що приходило п’ятеро чоловіків – військовослужбовців РФ – у стані алкогольного сп’яніння, з автоматами, які шукали мене. Тоді я побігла додому до своєї бабусі, була дуже налякана і деякий час перебувала в розгубленому стані”, — розповіла поліцейська.

Проте вже наступного дня Ольга повернулася додому, оскільки її табельна зброя та посвідчення залишалися там. Попри стрес та небезпеку для свого життя, молода слідча змогла обдурити окупантів. Вона приховала зброю та посвідчення в навісній стелі кімнати, де зберігалися будівельні матеріали. Це сховище виявилося надзвичайно надійним.

Харківські будівельники визначили, що під знос піде лише один будинок на Північній Салтівці

Пізніше Ольга навіть знайшла спосіб втекти з-під окупації. Без зв’язку та інтернету, вона змогла потрапити на евакуаційний автобус, виглядаючи як звичайна біженка. Окупанти загрожували бабусі Ольги, погрожували її катуванням, щоб дізнатися про місцезнаходження її онуки. Проте їхній єдиний успіх – це було отримання диплома, який підтверджував її кваліфікацію як слідчої з вищою освітою.

“За кілька днів військові РФ у Куп’янську прийшли до мене додому і почали проводити обшук, зрізали болгаркою броньовані двері, у квартирі перевернули все догори дном, намагаючись знайти табельну зброю та службове посвідчення. Окупанти також приходили до моєї бабусі й погрожували їй розправою, обіцяли забрати її “на підвал”. На щастя, все обійшлося”, — додала Ольга.

Одразу ж після деокупації Куп’янська Ольга повернулася додому та продовжила свою роботу. Вона фіксує наслідки обстрілів, бере участь у розкопках та ідентифікації жертв російської агресії, а також займається розшуком зниклих безвісти.

Коментарі