Комунальнику з Ізюма, який керував прибиранням міста в окупації, дали 5 років тюрми

Суд визнав винним начальника дільниці КП “Благоустрій міста Ізюма” у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років із позбавленням права займати посади в органах місцевого самоврядування на 10 років, без конфіскації майна. Про це стало відомо з вироку Київського райсуду Харкова від 7 листопада.

Як дізнався Харківський антикорупційний центр із порталу “Судова влада”, мова йде про Володимира Кравцова.

Слідство вважає, що Кравцов добровільно зайняв посаду так званого “заместителя директора коммунального предприятия “Благоустройство города Изюма”, а в подальшому “исполняющего обязанности директора коммунального предприятия “Благоустройство города Изюма”. Після того, як “директор” у травні 2022 року пішов на лікарняний, Кравцов до вересня був “в. о. директора”.

Допомагав росіянам і відбирав авто у сусідів: мешканцю передмістя Харкова дали 10,5 років тюрми

Слідчі зазначають, що Кравцов організовував роботу підприємства під час окупації міста, проводив наради, надавав працівникам вказівки, брав участь у нарадах під керівництвом окупаційної влади, приймав на роботу співробітників, організовував видачу зарплати у російських рублях та виконував інші адміністративно-господарські функції як директор.

Допитаний в судовому засіданні Кравцов свою вину визнав частково. Підтвердив, що він у період з квітня до початку вересня минулого року виконував обов’язки “исполняющего обязанности директора КП “Благоустройство города Изюма”, однак заперечував, що зайняв посаду добровільно. Він пояснив, що на початку квітня його будинок був пошкоджений, він займався його ремонтом. Під час ремонту йому допомагали колеги (двірники). Одного дня він вийшов на вулицю та побачив осіб чеченської національності, які спитали його прізвище, ім`я та по батькові, а також попереднє місце роботи, після чого запропонували стати директором КП “Благоустройство города Изюм”. Він відмовився від пропозиції, після чого один з військових почав йому погрожувати, пересмикнув затвор автомату у напрямку дітей, які на той час перебували на подвір`ї будинку та сказав, щоб він під`їхав до них, а у разі відмови – буде погано його родині. У зв`язку з цим він був змушений приступити до виконання обов`язків, а саме: прибирати місто Ізюм, зокрема збирати сміття, спилювати дерева, розвозити питну воду громадянам, оскільки водопровід був пошкоджений. Також Кравцов зазначив, що коли був відсутній начальник, він їздив на нараду, де звітував про виконану роботу, але документів не підписував, грошей за виконану роботу не отримував, тільки продукти харчування.

У суді виступив свідок, який повідомив, що до тимчасової окупації Ізюму він працював директором КП “Благоустрій м. Ізюм”, а Кравцов – майстром у ЖЕКу. На час окупації КП “Благоустрій м. Ізюм” перебувало на простої, виплата заробітної плати не здійснювалася. 3 березня минулого року свідок отримав поранення та 8 березня його евакуювали до лікарні Дніпра. Під час лікування він дізнався, що Кравцов працює в КП “Благоустройство города Изюма” на посаді заступника директора, а після деокупації Ізюма він бачив документи підприємства з підписом обвинуваченого.

Також багато свідків у суді підтвердили, що Кравцов виконував функції начальника на підприємстві. Вони зазначили, що їм виплачували зарплату російськими рублями одного разу, усі інші – давали продукти харчування.

У ХАЦ зазначили, по 5 років позбавлення волі також отримали “в. о. керівника КП “Благоустрій міста” в окупованому Куп’янську та так званий “завідуючий сектору житлово-комунального господарства” в Савинцях.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі