Кримський диверсант: СБУ затримала в Києві російського агента

Зловмисника перекинули з тимчасово окупованого Криму до Києва за місяць до повномасштабного вторгнення.

Він приїхав до Києва під виглядом відвідування родичів, а коли за вказівкою кремля почав діяти – його затримала СБУ.

Диверсант виконував завдання російських спецслужб зі збору розвідданих про місця дислокації та маршрути переміщення Сил оборони в столиці та області.

За даними слідства, диверсантом виявився колишній співробітник розформованої міліції, який після звільнення з лав МВС у 2014 році залишився в Севастополі і після захоплення півострова перейшов на бік загарбників. За це він отримав від них посаду у створеному окупантами місцевому “управлінні поліції рф”.

СБУ перекрила канал втечі ухилянтів до ЄС через самопроголошене Придністров’я (Фото)

За наявною документацією було встановлено, що ворожий агент пройшов оперативно-бойову підготовку на базі навчальних центрів російської спецслужби та очікував подальшого перекидання на підконтрольну українській владі територію. Для виконання поставлених кремлем завдань зрадник намагався сформувати розгалужену мережу інформаторів, використовуючи свої зв’язки серед колишніх правоохоронців і представників кримінальних кіл.

Втім, реалізувати злочинні наміри йому не вдалося. Співробітники СБУ своєчасно викрили його, задокументували незаконні дії й затримали в результаті багатоетапної спецоперації.

Під час обшуку у диверсанта було виявлено:

  • внутрішній паспорт громадянина рф та російський паспорт для виїзду за кордон;
  • мобільний телефон з доказами законспірованого листування з фсб через анонімний Телеграм-канал;
  • матеріали, що підтверджують проходження “спецкурсу” на території тимчасово окупованого Криму.

Слідчі Служби безпеки вже повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Коментарі