Лікарні, басейни та газопровід: на які будівництва планують витрачати гроші в Харківській області в 2022 році

21 грудня депутати Харківської обласної ради прийняли програму економічного та соціального розвитку регіону. Загальний обсяг обласного бюджету складе понад 6,8 мільярда гривень.

За даними Харківського антикорупційного центру, основні засоби у сфері охорони здоров’я хочуть витратити на будівництво двох черг нового онкоцентру. Загальна вартість проєкту становить 1,15 мільярда гривень. Станом на сьогодні, готовність першої черги об’єкта становить 33%, а для повного завершення будівництва необхідно витратити 627,9 мільйона. Готовність другої черги оцінили у 26% та для завершення робіт необхідно витратити 161,7 мільйона гривень. Наступного року також планують запустити третю чергу будівництва онкоцентру. На цю частину робіт буде потрібно майже мільярд гривень, у 2022 році хочуть витратити 490 мільйонів.

onkocentr.jpg

 

“Велике будівництво” в Харківській області: протягом року встигли здати два об’єкти з 13 — ХАЦ

У рамках президентської програми “Велике Будівництво” наступного року також планують закінчити реконструкцію двох обласних медзакладів — травматологічної та дитячої клінічної лікарні №1. Для завершення робіт на першому об’єкті необхідно 36 мільйонів гривень. Ремонт ДКЛ №1 обійшовся в 106,8 мільйона і на сьогодні реконструкція виконана на 90%. Наступного року на ремонт комплексу будівель дитячої клінічної лікарні також хочуть витратити 195,5 мільйона.

За даними ХАЦ, до списку першочергових завдань з ремонту потрапила і Люботинська міська лікарня. Там реконструкція триває з 2019 року. Станом на сьогодні, проєкт виконали лише на третину і він перетворився на довгобуд. Аналогічна ситуація склалася з ремонтом одного з корпусів обласної клінічної лікарні — Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На його ремонт виділили 148 мільйонів гривень. Там роботи тривають з 2018 року і на сьогодні вони виконані лише на 8%.

На реконструкцію перехрестя біля станції метро “Київська” планують витратити понад 1,5 мільярда гривень

У сфері житлово-комунального господарства найдорожчим об’єктом реконструкції в програмі “Велике Будівництво” стала система водопостачання в Лозовій. На її ремонт виділили 910 мільйонів гривень. Гроші планують витратити протягом двох років.

1-7.jpeg

На відміну від сфери охорони здоров’я, в секторі ЖКГ довгобудів набагато більше, підкреслюють в ХАЦ. За інформацією антикорупціонерів, комплекс з управління комунальними відходами в Люботині з 2014 року побудований лише на 46%. Також з 2012 року триває реконструкція Малоданилівських очисних споруд. Під час реалізації цього проєкту правоохоронці виявили розкрадання бюджетних грошей, що призвело ряд чиновників на лаву підсудних. Після закінчення терміну давності суд звільнив від кримінальної відповідальності причетних до справи ексзаступника голови Харківської ОДА Євгена Шахненка та чиновника Департаменту капітального будівництва ОДА Григорія Бойка. Однак реконструкція очисних споруд досі не завершена. Сьогодні підрядником цього об’єкта є ФІРМА” Будівельник”, яка пов’язана з нинішнім віцегубернатором Михайлом Харнамом.

У Харкові за бюджетні гроші хочуть відремонтувати елітну новобудову, де живуть родичі депутатів

Ще одним довгобудом в регіоні є реконструкція колектора в Чугуєві. Загальна вартість його ремонту становить 118 мільйонів гривень, роботи триває з 2019 року і на сьогодні вони виконані лише на 15%.

Головною особливістю фінансування сфери культури та туризму в Харківській області, на думку ХАЦ, є повна відсутність інформації про реконструкцію палацово-паркового комплексу “Садиба” в селі Шарівка. Проєкт реконструкції замовили два роки тому і до теперішнього часу він не завершений. Водночас директор Департаменту культури та туризму Харківської ОДА Людмила Терещенко заявила, що цей комплекс готують до участі в проєкті “Велика реставрація”. За словами чиновниці, до кінця нинішнього року завершать розробку документації “для проведення невідкладних протиаварійних робіт у палацово-парковому комплексі “Садиба”.

013.jpg

У цю програму також включені три об’єкти Національного літературно-меморіального музею імені Григорія Сковороди. На їх реконструкцію планують витратити 50 мільйонів гривень.

Вкотре чиновники обійшли увагою пам’ятку історії та архітектури місцевого значення — Художньо-меморіальний музей імені Іллі Рєпіна, який потребує реставрації.

“Корупційна схема”: у Харкові за $5 мільйонів продають елітну земельну ділянку

У ХАЦ зазначають, що найдорожчим об’єктом реконструкції у сфері культури в нашому регіоні знову став Харківський історичний музей. Ремонтні роботи там тривають з 2012 року і на сьогодні їх загальна вартість становить 124 мільйони гривень. За інформацією активістів, цю ціну не переглядали кілька років.

Найдорожчим об’єктом ремонту у сфері освіти став Першотравневий ліцей №7. На його реконструкцію виділили 146 мільйонів гривень. Роботи стартували цього року і на сьогодні на їх виконання витратити 10 мільйонів гривень. На будівництво нової прибудови в дитячому садку “Теремок” в Пісочині витратять ще майже 71 мільйон гривень. А реконструкція ясел-садка у Вовчанську обійдеться бюджету більш ніж в 110 мільйонів гривень. У ХАЦ зазначають, що у 2019 році фірма “Національна будівельна компанія” уклала договір з Вовчанською міською радою на 588,9 тисячі гривень на розробку проєкту реконструкції дитсадка. Тоді проєкт не пройшов експертизу, проте цього року цей же підрядник знову отримав гроші на новий проєкт.

gaz.jpg

 

У центрі Харкова незаконно зводять житловий комплекс: прокуратура оскаржує будівництво в суді — ХАЦ

На реконструкцію спортивно-оздоровчого комплексу “Вимпел” у Балаклії планували витратити 110 мільйонів гривень. Влітку чиновники уклали договір на ремонт басейну за 100 мільйонів гривень, а в листопаді підписали додаткову угоду ще на 30 мільйонів. На сьогодні роботи завершені на 75%.

Будівництво ще одного фізкультурно-оздоровчого комплексу планую почати у 2022 році в Змієві. Його вартість складе 76 мільйонів гривень. Крім цього, в Новій Водолазі планують завершити реконструкцію стадіону “Колос” за 52,9 мільйона гривень і будівництво льодової арени зі штучним покриттям за 8,64 мільйона.

У сфері соціального захисту населення найдорожчим об’єктом стало будівництво свердловини в Хорошівському геріатричному пансіонаті за два мільйони гривень.

У паливно-енергетичному секторі найдорожчим став об’єкт будівництва підсилюючого газопроводу високого тиску від АГРС “Велика Бабка”до ГРС “Вовчанськ” в Чугуївському районі. Загальна вартість будівництва цієї магістралі становить майже 400 мільйонів гривень. Проєкт реалізують з 2018 року і для його завершення необхідно 200 мільйонів.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі