Мав поставити “жучки” у Верховній Раді: СБУ затримала російського агента (Відео)

Про це 19 серпня повідомили у Службі безпеки України.

Українські контррозвідники викрили колишнього співробітника одного із підрозділів Апарату Верховної Ради України, якого завербували спецслужби країни-агресора.

За даними слідства, фігуранта до співпраці схилив кадровий офіцер ФСБ під час поїздки до Криму ще до початку повномасштабного вторгнення росії. За вказівкою свого куратора агент мав збирати дані про візити іноземних делегацій до українського парламенту, підслуховувати офіційні та неформальні розмови. Крім того, фігурант мав вивчити можливість встановлення “жучків” у залах та кулуарах Верховної Ради України, використовуючи свої службові повноваження, які дозволяли йому входити до різних приміщень адміністративної будівлі.

“На момент початку повномасштабної агресії росії фігурант звільнився зі служби в держустанові, тому не виконав жодного завдання окупантів. Після цього агент намагався влаштуватися на роботу на стратегічно важливому об’єкті на Житомирщині. Під час проходження спецперевірки спеціалісти СБУ виявили факт його вербування. Агент добровільно та докладно розповів про поставлені перед ним завдання російських спецслужб”, – розповіли в СБУ.

За цим фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 111 (“державна зрада”) КК України. Санкція передбачає покарання у вигляді 15 років ув’язнення. У СБУ також нагадали, що громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо не зробив жодних дій щодо виконання злочинного завдання та добровільно повідомив органи державної влади про факти залучення до конфіденційної співпраці з ворогом.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі