На Харківщині голова сільради разом із підприємцями привласнили бюджетні кошти, виділені на ремонт ліцею

За даними слідства, жінка, будучи сільською головою однієї з територіальних громад Красноградського району, на початку 2021 року вступила у змову зі своїм першим заступником, який запропонував їй втілити в життя схему незаконного заволодіння бюджетними коштами під час ремонту ліцею. До протиправної діяльності також долучились керівник одного із будівельних підприємств та підприємець, який здійснює авторський нагляд. Про це повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури.

Так, посадовиця забезпечила перемогу в тендері підприємства, яке очолює її спільник — керівник ТОВ. Між «зацікавленим» підрядником та сільрадою було укладено договір на проведення ремонту навчального закладу. Протягом липня-грудня 2021 року очільник підприємства організував проведення ремонтних робіт, однак їхні обсяги і вартість не відповідали даним, зазначеним в офіційній документації. Зокрема, підрядник встановив меншу кількість світильників і стельових плит, а показник товщини підстильного піщаного шару тротуарної дороги не відповідає дійсності. Керівник підприємства-підрядника, діючи за заздалегідь розробленим планом, вніс недостовірні відомості в акти приймання виконаних робіт. 

Заволодіння бюджетними коштами на ремонт дитсадка: мер Змієва вважає себе невинним

У свою чергу, підприємець, відповідальний за здійснення авторського нагляду, «закрив на це очі» і вніс до офіційного документу загального журналу робіт, неправдиві дані щодо технологічної послідовності, якості та кількості виконаних будівельних робіт.

У подальшому підрядник подав ці документи посадовиці на затвердження. Голова сільради, достовірно знаючи, що у вказаних актах міститься неправдива інформація, все одно підписала їх. У подальшому на підставі цих документів на рахунок підрядника безпідставно перераховали понад 100 000 гривень бюджетних коштів. 

Посадовиці та трьом її спільникам оголосили підозри за фактом заволодіння грошовими коштами територіальної громади шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, та за фактом службового підроблення. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наразі вже колишня голова сільської ради знаходиться в СІЗО. Вона також обвинувачується у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Справу розглядає Красноградський райсуд Харківської області.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі