На торги виставили кредит із атракціонами в парку Горького та нерухомістю в центрі Харкова в заставі

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уперше виставив на торги кредит із атракціонами в харківському арку Горького і понад 60 тисяч квадратних метрів нерухомості у Харкові в заставі. Про це повідомила пресслужба ФГВФО.

Аукціон заплановано на 12 травня у системі “Prozorro.Продажі”. Стартова ціна лоту 372,96 млн. грн.

Актив належав ПАТ “Промінвестбанк”, що ліквідується Фондом гарантування вкладів. На продаж виставлено право вимоги за кредитним договором, у забезпечення за яким передано, зокрема, атракціони у Центральному парку культури та відпочинку ім. М. Горького (більше 30 атракціонів, включаючи міське колесо огляду) та понад 60 тис. кв. м. нерухомості, зокрема, в самому центрі Харкова. Станом на початок лютого 2023 року заборгованість за договором склала 373 млн грн, а термін прострочки виконання зобов’язань перед банком перевищив понад 2,5 роки.  

У ФГВФО на продаж виставлено право вимоги за кредитом, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримає право вимагати від боржника повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку. Кошти, отримані від продажу активів, Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами.

У Харківському зоопарку прокоментували інформацію про банкрутство

Як нагадали в “Харківському антикорупційному центрі”, у червні 2011 року був укладений кредитний договір на 4 роки між парком Горького та ПАТ «Промінвестбанк» на закупівлю атракціонів під час реконструкції. Сума кредиту склала 12,5 мільйонів євро та еквівалент 7,5 мільйонів євро у гривні. Відсотки за використання кредиту становили 17% у гривні та 9% у євро.

Перше продовження кредитного договору – 25 лютого 2015 року — Харківська міськрада проголосувала за рішення продовжити парку Горького строк погашення кредиту на 24 місяці (до 17 червня 2017 року). Фактична заборгованість на лютий 2015 року складала 8,49 млн. євро та 73,1 млн. грн.

Друге продовження кредитного договору – 21 червня 2017 року — Харківська міськрада проголосувала за рішення продовжити парку Горького строк погашення кредиту на 12 місяців (до 17 червня 2018 року).

Третє продовження кредитного договору — 20 червня 2018 року – Харківська міськрада проголосувала за рішення продовжити парку Горького строк погашення кредиту на 24 місяці (до 17 червня 2020 року).

Четвертого продовження кредитного договору не відбулось — і парк Горького та харківський метрополітен отримали у вересні 2020 року позов про стягнення заборгованості по кредиту.

Окрім атракціонів в парку Горького в заставі знаходяться також Палац спорту, будівля ККЗ “Україна” в саду Шевченка, будівля виконкому міськради на вул. Квітки-Основ’яненка, будівля БТІ на пл. Павлівській, будівля Палацу дитячої та юнацької творчості на Салтівці та ін.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі