“Не мали ліків місяцями”: як “Лікарі без кордонів” допомогать мешканцям деокупованої Харківщини

Минуло майже три місяці після того, як українська армія відновила контроль над захопленими раніше територіями Харківської області, але потреби мешканців в медичній та психологічній допомозі залишаються високими. Як повідомили в організації “Лікарі без кордонів” (MSF), літні люди і люди з інвалідністю місяцями живуть без належного доступу до медицини.

Медики швидкої допомоги прийняли пологи у мешканки Харківської області

Поліклініки і ФАПи громад – пошкоджені. Відсутність транспорту, переповнені лікарні, страх, викликаний безперервними обстрілами, переміщенням лінії фронту та мінами в селах і містах, ще більше порушує доступ людей до медичної допомоги. Мобільна амбулаторія “Лікарів без кордонів” складається з лікаря та психолога. Команди відвідують віддалені населені пункти, де ще не відновили дороги і роботу громадського транспорту, а також ті села і містечка, звідки через війну виїхали державні лікарі, зокрема, Новий Бурлук, Циркуни, Василенкове і Балаклію. Пацієнтам надають консультації і ліки.

З 4-х тисяч первинних медичних консультацій, які лікарі MSF надали від початку вересня, три чверті пацієнтів – жінки, а понад 60% – люди за 60 років. Багато з них уже живуть із обмеженими можливостями, такими як обмежена рухливість, втрата слуху чи зору. Ці захворювання викликані віком або неконтрольованими хронічними захворюваннями, такими як гіпертонія та діабет. Нині ці пацієнти ризикують отримати ускладнення.

“Ми спостерігаємо дуже високі рівні артеріального тиску у пацієнтів, наприклад, 200 на 100, враховуючи, що звичайний артеріальний тиск має бути 120 на 80. В іншому контексті цих пацієнтів слід шпиталювати та вести щотижневе спостереження за ними. Тут, в сучасних реаліях, це просто неможливо”, – пояснює менеджер з медичної діяльності MSF, лікар Джіно Манчіаті.

Без світла, води та опалення у Харківській області народилося 16 малюків

Неконтрольована гіпертонія може призвести до серйозних ускладнень, таких як втрата зору, ниркова недостатність, неврологічні порушення або навіть раптова смерть. Поєднання відсутності медичної допомоги та стресу ускладнює контроль хронічних захворювань.

“Нам розповідають пацієнти, що з лютого до вересня десятки літніх людей з сільської місцевості помирають природною смертю. Ми думаємо, що люди помирають через відсутність контролю за різними хворобами або через серцево-судинні кризи”, – каже лікар Манчіаті.

Через війну хворі на діабет не мали доступу до ліків, а через брак їжі вони не могли контролювати свою дієту.

“Ми не мали ліків проти діабету місяцями”, – розповіла донька однієї з пацієнток.

“Одна бабуся йшла 30 хвилин до нашої клініки, що непросто, коли вам важко ходити. Мене здивувало те, що вона була там не заради себе, вона прийшла за ліками для свого чоловіка”, – пояснює лікар Манчіаті.

Також мобільні клініки допомагають долати симптоми тривоги, гострих стресових реакцій і панічних атак.

“Я дуже погано сплю. Я виснажена. Прокидаюся з жахом і бачу його перед собою”, – розповіла 70-річна жителька Василенкового Валентина, яка втратила сина від вибуху на міні.

Багато літніх жінок, з якими зустрічаються команди MSF, почуваються самотніми, покинутими. Багато хто не має мети жити далі.

Мешканцям деокупованих територій Харківської області виплачують грошову допомогу

З березня MSF надала майже 8 тис. консультацій з первинної медичної допомоги жителям Харківщини. “Лікарі без коррдонів” працюють в таких містах і селах, як Новий Бурлук, Ізюм, Безмятежне, Циркуни, Піски-Радьківські, Протопопівка. Також допомагають з продуктами, гігієнічними наборами та товарами першої необхідності, співпрацюючи з волонтерами міста та області.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі