Обіцяли вивезти за кордон, але покидали посеред дороги: у Харкові судитимуть шахраїв, які обманювали чоловіків

До Ленінського райсуду Харкова передали обвинувальний акт стосовно семи осіб за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою. Про це повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, 19-річний харків’янин, знаючи, що в Україні запрацювала система “Шлях”, за допомогою якої водії призовного віку можуть перетинати державний кордон України, розробив схему незаконного збагачення.  До втілення злочинного плану організатор залучив ще 6 своїх знайомих.

Організатора схеми незаконного перетину кордону через систему «Шлях» ув’язнили за рішенням суду

Шахраї розміщували в Telegram-чатах оголошення, в яких пропонували допомогу в “законному” перетині кордону України. Узгодження деталей поїздки відбувалось під час листування в месенджерах та за допомогою телефонних дзвінків у приміщенні так званого “кол-центру”, обладнаного необхідною технікою.  

Обвинувачені обіцяли допомогти у виготовленні пакету документів, необхідних для виїзду, та в безпосередньому перевезенні. Вартість такої послуги становила від 1000 до 2500 доларів.   

У день виїзду клієнти передавали одному з членів організованої групи гроші, в обмін отримуючи документи нібито для перетину кордону. Ділок зазначав, що поїздка відбудеться на автомобілі під керуванням жінок. 

Проїхавши частину дороги, водійки під різними приводами робили зупинку, під час якої пасажири виходили з машини. Згідно розробленого шахраями плану, жінки не чекали їх повернення, а їхали з місця, залишаючи пасажирів на дорозі. 

За результатами розслідування правоохоронцями доведено 8 епізодів злочинної діяльності. Загальна сума завданих збитків становить майже 400 тисяч гривень.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі