Під Харковом прокурори пішли в суд через будинок, в якому жив Сковорода

Чиновників закликають визнати будову пам’ятником історії місцевого значення та оформити право власності на будівлю, яка виявилася безхазяйною.

Про це 23 червня повідомили в пресслужбі прокуратури в Харківській області. Обвинувачі направили позов до Харківського окружного адміністративного суду, в якому вимагають від Великобурлуцької селищної ради визнати протиправною бездіяльність стосовно до пам’ятника історії.

Старовинні будівлі Харкова: як реанімувати 100-літнє казино та “будинок масонів”

Йдеться про будинок, в якому у 1780 жив філософ Григорій Сковорода. Будівля площею понад 1500 м кв. взяли під охорону у 1972 році, а у 2008 році його внесли до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. При цьому з’ясувалося, що в реєстрах будова значиться без власника та не закріплено ні за якою структурою. Через це будівля руйнується.

image_20210623102450_2_2.jpeg
 

Епоха “пізнього Кернессанса”: що втратив історичний Харків за п’ять років

Нагадаємо, раніше Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури до забудовника, який вирішив добудувати кілька поверхів на 200-літній пам’ятці архітектури по вулиці Гоголя, 2. Минулого літа власник мансарди під виглядом капітального будівництва вирішив добудувати два поверхи.

Коментарі