Планували створити в Україні пропагандистський медіа-центр: СБУ затримала двох російських агентів (Фото)

Про це 9 вересня повідомили у Службі безпеки України.

Співробітники СБУ нейтралізували російських агентів, які займалися створенням центру інформаційних диверсій на півдні України. Фігуранти планували поширювати кремлівську пропаганду за допомогою Telegram-каналів, програм онлайн-телебачення та радіомовлення.

“Ворожий проект мав діяти під виглядом так званого медіа-центру “Таврія” та охоплювати аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей та тимчасово окупованого Криму. Надалі противник планував розширити мовлення і на території Кіровоградської області”, – розповіли у СБУ.

До організації інформаційно-підривної діяльності причетні двоє мешканців Києва. Фігуранти потрапили у поле зору спецслужб росії через свою публічну підтримку країни-агресора.

Один із ворожих агентів на початку вторгнення передавав своєму російському куратору інформацію про дислокацію Сил оборони України в Києві. Для комунікації чоловік використовував закриті канали електронного зв’язку. Згодом фігурант отримав нове завдання — розробити план створення прокремлівського медіа-центру для розхитування внутрішньополітичної обстановки в Україні. До злочинної діяльності він залучив свого спільника, який сформував концепцію та алгоритм реалізації проекту “Таврія”.

За задумом противника, головний “офіс” та технологічне обладнання медіа-центру мали знаходитися на тимчасово окупованих територіях Криму чи Херсона. Там пропагандисти та інтернет-агітатори росії планували створювати та “розганяти” деструктивний контент на користь країни-агресора.

Під час обшуків у будинках пропагандистів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Одному з фігурантів повідомили про підозру за статтями 111-1 (“колабораційна діяльність”) та 111 (“державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану”) КК України. Матеріали справи передали до суду.

Другому агенту також повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі