Посадовець “Укренерго” з Харкова зливав росіянам інформацію про ключові об’єкти енергосистеми

Служба безпеки викрила ще одного агента фсб у результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах України. За вказівкою агресора, він збирав інформацію про місця розташування ключових електропідстанцій на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Крім цього, російський агент повідомляв окупантам про орієнтовну напругу енергооб’єктів, а також рівень їх пошкоджень після ворожих обстрілів. Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та проведення повторних повітряних ударів по електричних підстанціях для повного знеструмлення 5 областей України.

СБУ затримала українського військового, який був агентом розвідки РФ

Військові контррозвідники СБУ затримали зловмисника у Харкові під час виконання ним розвідувального завдання фсб. За даними слідства, ворожим поплічником виявився 62-річний посадовець регіонального підрозділу компанії “Укренерго”, який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електричної енергії. Встановлено, що російська спецслужба завербувала його ще задовго до початку повномасштабного вторгнення і перевела в “сплячий режим”.

Після 24 лютого 2022 року фсб активувала свого агента і визначила йому завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Для комунікації харків’янин використовували заздалегідь відпрацьовані закриті канали електронного зв’язку. Отримані відомості зрадник передавав окупантам через свого колишнього колегу, який мешкає в окупованій Горлівці Донецької області. Під час обшуків звдома у підозрюбваного виявили мобільний телефон, ноутбук і планшет із доказами злочинних дій.

Слідчі СБУ повідомили харків’янину про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зараз він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі