Поширювали антиукраїнські матеріали: СБУ провела обшуки у керівників УПЦ Московського патріархату (Фото)

Співробітники СБУ провели обшуки у робочих кабінетах та будинках керівників і представників Кіровоградської та Олександрійської єпархій Української православної церкви московського патріархату. Про це 31 жовтня повідомили у Службі безпеки України.

За даними відомства, окремі представники цієї громади причетні до поширення ідей, щодо посягання на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

Силовики виявили та вилучили листування митрополита Кіровоградського та Новомиргородського з патріархом московським кириллом, велику кількість виготовлених у росії антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, у їхніх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 110 (“посягання на територіальну цілісність та недоторканність України”), 161 (“порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності”) КК України. Вилучені матеріали відправили на експертизу.

Також правоохоронці встановили, що антиукраїнські матеріали активно поширювалися серед священнослужителів та віруючих, щоб сформувати серед них позиції, вигідні країні-агресору. Зокрема виправдовувалася анексія Криму.

Автор однієї з виявлених книг – Андрій Новіков – колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до рф. Наразі фігурант веде власний Telegram-канал, у якому просуває наративи російських окупаційних військ, дискредитує ЗСУ та пропагує ненависть до української нації.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну СБУ відкрила 23 кримінальні провадження за фактом підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, у провадженнях фігурує 33 підозрюваних – від класичних агентів збору інформації до коригувальників вогню, зазначили у Службі безпеки.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі