Пожежа в Будинку архітектора: місцева влада розповіла про відновлення пам’ятки архітектури

Балансоутримувачем Будинку архітектора в Харкові, який постраждав внаслідок пожежі 1 вересня, є Національна спілка архітекторів України. Пошкоджену будівлю вже обстежили, зараз вирішується питання термінової консервації. Про це повідомив директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської ОВА Антон Коротовських.

Він також додав, що паралельно йде пошук фінансування на розробку проєкта і відновлення пам’ятки архітектури місцевого значення.

У Харкові зупинили незаконне будівництво на Бурсацькому узвозі — мерія

Як повідомив мер Харкова Ігор Терехов, він доручив оперативно виконати усі ремонтні роботи, необхідні для збереження Будинку архітектора.

“Хоч ця історична споруда і не належить до комунальної власності, вона є одним із символів нашої багатої спадщини і має величезне культурне значення для міста і всіх харківʼян”, – зазначив міський голова.

Нагадаємо, що 1 вересня пожежа спалахнула на літньому майданчику кафе, яке розташоване впритул до Будинку архітектора, після чого полум’я за лічені хвилини перекинулося на дах і горище пам’ятки архітектури. Вогонь пошкодив 150 кв. м. площі двоповерхової будівлі з дерев’яними перекриттями. Завдяки оперативним діям бійців ДСНС вдалось не допустити розповсюдженню вогню на більшу площу. Відомо, що коли розпочалася пожежа, кафе не працювало.

Особняк купця Рижова (Будинок архітектора) був спроєктований українським архітектором Віктором Величко і зведений у 1911- 1912 роках.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі