“Прив’язали колготками до лікарняного ліжка”: в Харкові розгорівся скандал через методи лікування в інфекційці

Харків’янка звинуватила медиків в тому, що прив’язували дочку колготками до ліжка. Про це вона 10 вересня розповіла Newsroom. У лікарні кажуть: застосовували світову практику, а претензій під час лікування не було.

Харків’янка Дар’я Токарчук обурилася діями лікарів Обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні. Дівчина запевняє, що її не пускали в реанімацію до дворічної дочки, а дитину прив’язували до лікарняного ліжка колготками, щоб поставити крапельницю.

Як розповіла Newsroom Дарина, її дочка Аліса потрапила в дитячу “інфекційку” із запаленням легенів 28 серпня. Дівчинку доставили до медзакладу медики швидкої допомоги. Через низьку сатурацію дитину помістили у відділення реанімації, після чого лікарі заборонили Дарині бачитися з дочкою.

У Харківській області пацієнт побив лікаря та медсестру лікарні – поліція

“Мені відразу ж сказали, що мамі не можна бути в реанімації. Я відмовилася виписуватися з лікарні й всі 10 днів до 6 вересня лежала у відділенні. Мені важливо було бути поруч”, – говорить мама.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_16-16-39.png

Зв’язавшись по гарячій лінії зі співробітниками МОЗ, Дар’я дізналася, що лікарі мають право обмежити доступ батьків до дітей, якщо ті перебувають в реанімації.

“Ми почали благати знайомих і друзів, хто пов’язаний з ОДІКБ, допомогти побачити дитину. На цьому етапі мені вдалося поглянути в прочинені двері та пів хвилини подивитися на дитину, щоб вона мене не бачила. Також поспілкувавшись з юристами, нам сказали, що заборонити відвідування дитини в реанімації не мають права”, – поскаржилася мама Аліси.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_16-17-52.png

За словами жінки, “боротьба” з лікарями тривала чотири дні – рівно стільки часу молода мама не могла побачити свою дочку.

“Чотири доби дитина була без мене. Коли я неї прийшла, вона лежала та просто дивилася в одну точку. Не спала. Просто нерухомо лежала”, – нарікає Дарина.

Поліція розслідує напад на лікаря швидкої допомоги

Після того, як лікарі дозволили мамі побачитися з донькою, вони провели разом близько чотирьох годин. Весь цей час дівчинка обіймала маму, грала з нею і просилася “постояти на ніжках”. При цьому Дар’я зазначила, що дитина весь час лежала на спині, а це, на її думку, заважає одужанню та відходу мокротиння з легень.

“У той день я не повинна була більше заходити в палату, але сиділа біля дверей і чекала, коли перестане плакати дочка. І тут я почула її крик: “Не прив’язуйте мене … Не треба, будь ласка!”. Найскладнішим в той момент було стримати емоції. Не почати вибивати двері в палату й кричати “Так не можна!”. Я повернулася у свою палату, включила режим відеозапису на телефоні, прихопила їжу та повернулася в реанімацію, сказавши лікарям, що хочу погодувати дочку. Коли зайшла в палату, побачила, що в ліжечку з Алісою лежать дитячі колготки. Дочка сказала, що їх використовували, щоб прив’язувати її до ліжка. Це підтвердила і медсестра, після цього я попросила покликати чергового лікаря”, – розповіла Дар’я.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_16-20-50.png

Медики пояснили, що під час процедур фіксують дівчинку в ліжку “щоб вона не смикалася”, але жінка вмовила не робити цього та попросила побути поруч з донькою під час процедури.

“Коли я була поруч, Аліса спокійно лежала. Мені незрозуміло, для чого було так мучити дитину”, – обурюється жінка.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_16-19-18.png

Зараз дитина щоночі скрикує та прокидається. Родині довелося звернутися до психолога, щоб впоратися зі стресом, який дівчинка отримала в реанімації.

“Ця інстасамка телефон з рук не випускала”

Дарина Тодорчук вирішила надати своїй історії розголосу, щоб в інших мам була можливість перебувати поруч з дітьми в реанімації. Однак історія отримала несподіване продовження. Свій коментар під розповіддю мами в соцмережах залишив і лікар інфекційки Дмитро Шарайкін, який чергував в той день в лікарні.

Чоловік написав свою версію події, звинувативши маму в маніпуляції.

“Хто-небудь з вас, розумники, поцікавиться у другої сторони історії, у персоналу цього відділення, як насправді було? Як поводилася мама, що вона робила, коли потрапила до дитини, чим займалася? Будь-яка мати, що так довго проривається до дитини, не відійде від неї ні на крок, і у неї думки не виникне втрачати час на вибір ракурсу для кращої фотки. А ця інстасамка телефон з рук не випускала, і замість того, щоб з дитиною розмовляти – теж їй в руки телефон”, – написав Шарайкін.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_13-12-51.png

Медик запевнив, що завідувач відділення витратив не одну годину, щоб пояснити мамі стан дитини, а м’які колготки знадобилися, щоб дівчинка не травмувалася.

Харківський професор отримав міжнародну премію

“Те, що дитину витягли з важкої пневмонії й не дали розвинутися ускладненням … Тут вона чомусь мовчить. Крім колготок, які досить м’які та не травмують шкіру, немає нічого. Ось і крутяться, як можуть”, – резюмував чоловік.

snimok_ekrana_ot_2021-09-10_13-14-11.png

При цьому говорити з кореспондентом Newsroom медик навідріз відмовився, сказавши, що йому це не цікаво.

Претензій не було

Головний лікар ОДКІБ Дмитро Кухар розповів кореспонденту Newsroom, що офіційно претензій до лікарні Дар’я не висувала.

“По завершенню лікування Токарчук написала заяву, в якій вказала, що лікуванням вона задоволена та ніяких скарг на лікарів у неї немає. Тут потрібно розуміти, що вона блогер і це її хліб. Вона ж не написала в блозі, що з неї вимагали гроші за лікування, що їй самій довелося купувати ліки або про те, що в лікарні погано годували. Нічого цього немає. Вона вирішила в іншому напрямку розвинути тему. З приводу того, що дитину нібито фіксували в ліжку: є певні випадки, коли маленьких пацієнтів в обов’язковому порядку потрібно фіксувати. Наприклад, коли дитині один або два роки і у неї в руці стоїть катетер. Щоб малюк міг повертатися і при цьому не завдав собі шкоди, руку фіксують. Це світова практика. У цьому випадку необхідно розібратися, чи був факт фіксації чи ні, тому що тримати в руках колготки – це одне, а доводити, що ними прив’язували дитину, – інше. Стверджувати щось з цього приводу я не можу, тому що в період перебування Аліси в лікарні я був у відпустці. Також додам, що в умовах карантину лікарі мають право взагалі не допускати батьків до дітей, які перебувають в палатах інтенсивної терапії. Але наші медики всіляко йшли назустріч Дарині та з дочкою вона бачилася”, – розповів лікар.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі