“Родич у біді”: у Харкові затримали шахраїв, які виманили у пенсіонерів 1,5 мільйона гривень

Жертвами аферистів стали люди похилого віку. Про це повідомили у відділі комунікації Головного управління Нацполіції у Харківській області.

Фігурантів підозрюють за 14 епізодами вимагання. Вони діяли за старою схемою: телефонували літнім людям і повідомляли, що близький родич потрапив до лікарні та просили гроші на лікування.

Таку схему роботи налагодив арештант Маріупольського слідчого ізолятора. До афери він залучив інших ув’язнених СІЗО, а також раніше засуджених, які виконували роль кур’єрів та забирали гроші у довірливих пенсіонерів. За оцінками правоохоронців, таким чином їм удалося виманити 1,5 мільйона гривень.

Однією з жертв афери стала 90-річна жінка, яка передала на псевдолікування родича 1000 доларів та 64 000 гривень. Під час передачі грошей двох шахраїв затримали. Водночас пройшли обшуки і в СІЗО, де правоохоронці вилучили 12 мобільних телефонів, техніку, блокноти з чорновими записами та гроші.

Кримінальне провадження відкрили за ст. 190 (“шахрайство”) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років увʼязнення.

У Харкові шахраї “заробляли” на підроблених ПЛР-тестах і сертифікатах чотири мільйони на місяць

Раніше ми писали, що останнім часом в Україні активізувалися поштові шахраї. Вони обманюють та крадуть гроші та товари у клієнтів “Нової пошти”, Justin та “Укрпошти”. Стали відомі найпоширеніші шахрайські схеми, якими зловмисники користуються, аби ошукати українців.

Теги:

Коментарі