Росіяни замінували Харківщину забороненими мінами — їх знешкоджує робот

Країна-терорист Росія, нехтуючи всіма міжнародними конвенціями та правилами замінувала територію України, зокрема Харківщини, протипіхотними мінами ПОМ-3 “Медальйон”.

Як повідомили у облуправлінні ДСНС, такі міни мають сейсмічний датчик цілі, який спрацьовує на вагу середньостатистичної людини й амплітуду її кроків. Цей сейсмічний датчик і електронний блок міни роблять її знешкодження неможливим: будь-яка спроба наблизитися до міни призведе до її спрацьовування. Спроба зрушити її зі свого місця за допомогою троса так само закінчиться підривом. Таким чином міна ПОМ-3 становить особливу небезпеку як для цивільних людей, так і для саперів.

Одним із дієвих і безпечних рішень щодо протидії таким мінам є застосування роботизованих комплексів, спеціально призначених для знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів. Один з них є у київських саперів ДСНС, які наразі працюють на Харківщині. Він має назву “Digital Vanguard-ST”. Завдяки своїм невеликим габаритам та маневреності, цей робот може використовуватися у важкодоступних місцях. На ньому встановлені 3 камери, які дозволяють оператору в режимі реального часу слідкувати за проведенням маніпуляцій. Він може працювати автономно до 5 годин.

Днями завдяки цій техніці сапери знешкоджували саме новітні російські міни ПОМ-3. Вони це робили, керуючи роботом дистанційно, на безпечній відстані.

“Тож наші сапери сильно потребують більшої кількості подібних комплексів. Це прискорить розмінування забруднених ВНП територій України та збереже життя людей”, – зазначили у ДСНС.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі