Розбиті будинки і відрізане вухо: журналісти ідентифікували окупанта, який орудував на Харківщині

Журналістам вдалося встановити особу одного з окупантів, причетних до обстрілу житлових будинкыв та катування військовополонених. Про це йде мова у роззлідуванні “Радіо Свобода“.

На Харківщині українські захисники знищили склад окупантів — Генштаб

“Сегодня мы ни**во так проявили себя. Мы, считай, деревню с трех сторон окружили, н**й, и е**или. Просто дома, короче, н**й выносили, стреляли по всему: по домам, по машинам, все. Все дома, н**р, танками разъе**или и БТРами. Двое пленных взяли. АК-47 у них отжали, винтовку отжали, СВДшку. Ухо одному отрезали”, – вихвалявся в розмові з рідними 21-річний російський танкіст Станіслав Шматов.

Коли батько запитав, для чого було катувати людину син відповів:

“Это еще ему пулю в лоб не пустили или БТРом не четвертовали, так что это еще нормально, мягко. А так можно было просто его поставить вон, и короб от пулемета, 100 патронов “семерок”, и просто в него выпустить, короче, “дуршлачок” сделать. Максимум, можно было еще палец отрубить, парочку”, – казав на перехопленні Станіслав, сміючись.

Військовий розповідав батькові, що мирне село розстрілювали з “Градів”, мінометів та “БУКів”.

Журналісти з’ясували, що Станіслав Шматов родом з села Новотулка Хворостянського району Самарської області Росії. Населення села скаладає близко 1000 людей. Нині Шматов служить у 15-й окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу. Ця бригада, як зазначено на сайті військової частини, виконувала так звані “миротворчі завдання у зонах збройних конфліктів” Північної Осетії, Придністров’я та Абхазії. Вона ж брала участь у незаконному захопленні Криму та бойових діях на сході України, коли президент Путін запевняв, що “російський військ в Україні немає”.

Українські захисники знищили 450 окупантів і 23 танки

В Україні Шматов був спочатку в Чернігівській, а потім – у Харківській областях.

“Мы сейчас возле железной дороги вообще стоим. Тут как бы село идет, с одной стороны рельс – деревушка, и с другой стороны рельс – деревушка. Деревушка одна, и просто через нее идет железная дорога. Вот, с одной стороны, где мы ехали, мы там все дома рас**рачили, а вот с этой еще пока нет”, – розповідав в одній з розмов російьський вояка.

Журналісти з’ясували, що мова йшла про село Піски-Радьківські Борівської громади, яке наразі перебуває в окупації.

В розмові з іншою родичкою танкіст зізнався, що комбат віддав наказ розстрілювати будинки мирних мешканців:

“Комбат, комбриг, замкомбрига. Он говорит: “Тушите все н**й, б**ь, прямо, что видите. Дома все н***й”.

Після 1 травня його шлях в Україні перервався. Як з’ясувалося, у травні вояка отримав поранення в Україні і наразі перебуває на Росії. Журналістам вдалося зв’язатися з ним, проте телефоном він почав заперечувати викладене у розмовах з рідними, а потім погрожував журналісту.

Коментарі