Розстріл автобусів з цивільними у Боровій: окупаційна влада місяць не дозволяла поховати загиблих

У перший день окупації селища Борова Харківської області російські військові розстріляли два буса з цивільними громадянами. Про це у поліції дізналися від місцевих мешканців.

“Російські військові спочатку пропустили легкові автівки, але два мікроавтобуса, які рухалися в колонні, були розстріляні. Всі бачили, що це були цивільні. Розстріл відбувся з використанням крупнокаліберних кулеметів, встановлених на БТР, а потім дострілювали вогнепальною зброєю – автоматами Калашнікова”, – розповів начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

Андрій Савченко працює водієм пожежного автомобіля і в той день, 14 квітня 2022 року, як раз був на чергуванні і бачив розстріл цивільних. Через велику кількість ворожої техніки рятувальники не могли дістатися поранених, але все ж таки вивезли їх до місцевої лікарні. Андрій говорить, що пояснити такі злочинні дії окупантів просто неможливо.

“Ми думали якась техніка їм не сподобалася, або злякалися воєнної техніки, але тут воєнної техніки не було. Вони тупо розстріляли два цивільних автобуси, – згадує Андрій.

Місцевий мешканець Олександр Деревнін через місяць разом із друзями поховав рештки загиблих. Відразу після розстрілу це було неможливо – не дозволила окупаційна влада.

“Їх хотіли люди поховати, но “местная власть” не давала дозвіл на поховання і близько місяця вони там знаходилися. 11 травня я їх виявив, і з друзями на кладовищі їх поховали”, – розповів чоловік.

24 січня на кладовищі у селищі Борова слідчі, криміналісти та експерти вилучили рештки тіл. Точна кількість похованих людей буде встановлена після проведення низки експертиз.

Також з місця поховання були вилучені особисті речі загиблих. Всі зібрані речові докази будуть направлені на експертне дослідження. За словами Сергія Болвінова, встановлюватимуть особи загиблих за допомогою аналізів ДНК в лабораторних комплексах, які подарував харківським слідчим американський бізнесмен Говард Баффет.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За даними Харківської облпрокуратури, наразі встановлено загибель щонаймеше 9 осіб: вони згоріли живцем в автобусі. Також встановлено, що 13 осіб врятувались та були доставлені до місцевої лікарні. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі