СБУ повідомила про підозру керівникам ЦВК РФ у фальсифікації виборів у тимчасово окупованих регіонах України

Служба безпеки України повідомила про заочну підозру голові Центральної виборчої комісії рф Еллі Памфіловій та двом її підлеглим у фальсифікації «результатів» незаконних виборів на тимчасово захоплених територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

За даними слідства, Памфілова організувала масштабну фальсифікацію «результатів» псевдовиборів, які відбулися на окупованих територіях України восени 2023 року.

До протиправної діяльності вона залучила двох своїх підлеглих:

  • Павла Андреєва, кремлівського політтехнолога, який у 2021 році був призначений представником російської цвк;
  • Людмилу Маркіну, співробітницю цвк рф.

За вказівкою Памфілової Андреєв та Маркіна брали участь у створенні окупаційних «тервиборчкомів» та штучній «легітимізації» фейкового плебісциту.

Для цього вони голосували за створення псевдовиборчих установ у захопленій частині України із залученням до їхнього складу місцевих колаборантів, а після проведення ретельно зрежисованих «виборів» особисто засвідчували їх сфабриковані результати.

Крім того, встановлено, що Памфілова безпосередньо організовувала фінансування окупаційних «тервиборчкомів», у тому числі «зарплати» їхніх представників та витрати на виготовлення «бюлетенів».

Харківський суддя придбав під час війни Lexus преміум класу

Андреєв також створював публічну видимість «виборчого процесу» в окупованих районах України, займаючись організацією постановочних сюжетів російських ЗМІ, де імітували масовість учасників «голосування» та зачитували заздалегідь написані коментарі місцевих жителів нібито на підтримку кремлівських «кандидатів».

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили всім трьом російським посадовцям про заочну підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинені за попередньою змовою групи осіб);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинені за попередньою змовою групи осіб).

Крім того, у серпні 2022 року за матеріалами СБУ Памфілова вже отримала заочну підозру за підготовку незаконних «виборів» на тимчасово окупованих територіях України.

Оскільки фігуранти перебувають на території рф, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Коментарі