СБУ в Києві викрила проросійську ботоферму (Фото)

Про це 10 вересня повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, до створення ботоферми причетні двоє мешканців столиці — колишні працівники ІТ-галузі. Фігуранти створили три тисячі фіктивних акаунтів для поширення деструктивного контенту та його просування у Instagram та Facebook. Свої інформаційні атаки спільники використовували для дискредитації міністерств та відомств, правоохоронних структур, військкоматів та Конституційного суду України.

Серед клієнтів ботоферми були PR-компанії росії, які займалися розповсюдженням антиукраїнського контенту. Боти “розганяли” змонтовані на замовлення відео- та фотоматеріали, які дискредитують українських політиків та висміюють законодавчі ініціативи.

Під час обшуків силовики вилучили комп’ютери з доказами протиправної діяльності, програмне забезпечення, сервери, 35 модемів та майже 500 сім-карток українських мобільних операторів.

Вирішується питання щодо повідомлення підозри одному з організаторів ботоферми за статтею 361 (“несанкціоноване втручання у роботу інформаційних систем”) КК України.

Загалом з початку 2022 року кіберфахівці Служби безпеки України знешкодили 35 ботоферм, у тому числі викрито мільйонну ботоферму, організовану громадянином Росії, яку використовували не лише окремі політичні сили в нашій державі, а й російські спецслужби.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі