СБУ викрила коригувальника ворожих ракет, який хотів знеструмити 5 областей України

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі засуджено коригувальника вогню, який наводив російські ракети на ключові енергооб’єкти України.

Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області, Владислав Абдула.

Зловмисником виявився посадовець місцевого підрозділу компанії “Укренерго”, який мав доступ до інформації про роботу електропідстанцій у Харківській, Сумській, Полтавській, Донецькій та Луганській областях.

За даними слідства, чоловік був завербований російською спецслужбою ФСБ у 2020 році. Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну він почав активно співпрацювати з окупантами.

СБУ затримала коригувальника ворожого вогню, який наводив ракети на Харків (Фото)

Завдяки доказовій базі Служби безпеки відомо, що завданнями фігуранта був збір даних щодо розташування та стану електропідстанцій, трансформаторів та інших енергетичних об’єктів та
фіксація наслідків ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі. Отриману інформацію зрадник передавав російським спецслужбам для планування нових атак через анонімний Telegram-канал. Він робив фото та відео об’єктів, а також текстові звіти з детальним описом їхнього стану.

Розвіддані використовувалися ворогом для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення 5 областей України.

СБУ затримала зрадника у червні 2023 року під час чергової спроби передати дані окупантам. Під час обшуку за місцем його проживання було вилучено мобільний телефон з доказами злочинної діяльності.

Суд визнав його винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України) та засудив до 15 років тюрми.

Коментарі