СБУ затримала двох поплічників рф, які збирали розвіддані про українські ППО та наслідки обстрілів (Фото)

Служба безпеки України викрила та затримала двох поплічників рф, які збирали розвіддані про українські ППО та наслідки повітряних атак рф у Києві та Черкасах.

За даними слідства, одного з фігурантів найбільше цікавили орієнтовні координати базування систем української ППО, у тому числі зенітно-ракетних комплексів Patriot. Він збирав цю інформацію за допомогою відкритих джерел та власних спостережень.

Другий фігурант, громадянка рф, яка проживає в Києві, виїжджала на місця повітряних ударів агресора та фотографувала там наслідки ворожих «прильотів». Приховані фотознімки робила з різних ракурсів та прив’язкою до місцевості.

49-річний чоловік на Харківщині скоїв замах на вбивство під час застілля

Встановлено, що після ракетної атаки рф по Черкасах 21 вересня цього року жінка зробила приховані фото пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику.

Після отримання «звіту» з уточнюючими відомостями щодо наслідків ураження киянин намагався виїхати до росії. Поїздку планував через територію ЄС як особа непризовного віку.

Співробітники СБУ викрили плани зловмисника і затримали його після того, як він уже придбав квитки до однієї з європейських країн.

Як встановило розслідування, затриманим виявився доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських закладів вищої освіти. У 2015 році він виїжджав до тимчасово окупованого Криму, де отримав російський паспорт.

Невдовзі він повернувся до Києва, а вже після початку повномасштабного вторгнення рф розпочав приховано відслідковувати місця базування Сил оборони в столиці.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів було виявлено:

  • заборонену символіку країни-агресора;
  • сувенірну продукцію з фотографіями путіна;
  • паспорт громадянина рф;
  • мобільні телефони.

Наразі слідчі Служби безпеки кваліфікували протиправні дії затриманих за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (незаконне збирання, зберігання, використання, поширення відомостей, які становлять державну таємницю).

Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Коментарі