Швидкі кожні 10 хвилин і ліжка в коридорі: як Харків справляється з третьою хвилею коронавірусу

Харків вже вісім днів тримає лідерство в антирейтингу за кількістю хворих і померлих від коронавірусу. За минулу добу в місті й області інфекцію лабораторно підтвердили у 948 осіб, 11 пацієнтів померли. Медики кажуть про наплив важких пацієнтів в лікарнях і через брак палат хворих укладають вже на ліжка в коридорах.

В Україні можуть ввести примусову вакцинацію – Ляшко

Так, у місцевих Telegram-каналах напередодні з’явилися знімки з обласної клінічної лікарні, яка розташована в центрі міста – по вулиці Трінклера. На кадрах видно ряди ліжок, які стоять прямо в лікарняному коридорі. Поруч з ліжками, на яких лежать пацієнти, стоять штативи для крапельниць і кисневі концентратори. За словами очевидців, в триповерховій будівлі майже не залишилося місця для пацієнтів з коронавірусом.

Кореспондент Newsroom побував в лікарні та з’ясував, як медики справляються з третьою хвилею коронавірусу.

photo5361743473776113037.jpg
Родичі принесли передачі для пацієнтів обласної клінічної лікарні

Біля центрального входу до відділення в п’ятницю з самого ранку зібралося близько 15 осіб. Люди приходять, залишають речі та продукти для госпіталізованих родичів на спеціальному пропускнику та йдуть. Всередину нікого не пускають. Все спілкування відбувається в тамбурі площею метр на півтора. Близько 11:00 там зібралося сім людей. На вулиці – стільки ж. На всіх одягнуті маски, але деякі громадяни нехтують правилами та залишають засоби захисту на підборіддях.

photo5361743473776113072.jpg
Фото: Newsroom

Харків’янка Світлана розповіла, що її сестру із запаленням легенів в лікарню доставили вчора о 15:00. Перед цим ПЛР-тест показав позитивний результат. Жінку визначили в ковідное відділення.

“Лікарі мені сказали, що всі подробиці щодо стану її здоров’я скажуть завтра. Сьогодні прийшла в пункт прийому передач, хотіла хоч з кимось зустрітися з лікарів, на телефонні дзвінки відповідають коротко – “Зателефонуйте пізніше. Чекайте”. Я вже місця собі не знаходжу. Хочу передати речі і якісь продукти. Знаю тільки, що її поклали на третьому поверсі”, – нарікає Світлана.

photo5361743473776113099.jpg
Фото: Newsroom

За словами харків’янина Євгена, його дружина потрапила лікарню з коронавірусом 17 вересня. У дівчини діагностували двостороннє запалення легенів.

“Те, що ви бачите на фото з соціальної мережі – все справді так. Відділення переповнене. Людей привозять щодня. Важких кладуть в палати. Тих, хто не в критичному стані, визначають в коридори, тому що в палатах місць не вистачає”, – розповів нам Євген.

photo5361866838121756822.jpg
Умови лікування в обласній лікарні. Фото: соцмережі

До полудня біля пункту прийому пацієнтів одночасно перебувало чотири автомобілі швидкої допомоги. Медики доставляли пацієнтів у відділення і поспішали на новий виклик. Карети прибували кожні 10 хвилин, і водіям було складно розминутися на невеличкому п’ятачку.

Перша вакцина від COVID-19, завезена в Україну, викликала тромбоз у жінок – лікар

Медики швидкої були одягнені в захисні костюми. Одного з пацієнтів завозили по пандусу в будівлю на інвалідному візку.

Медперсонал обласної лікарні, з яким вдалося поговорити Newsroom, не під запис підтверджує, що ковід-відділення переповнене.

Подібна ситуація і в відділенні, куди госпіталізують людей з запаленням легенів. Один з пацієнтів розповів нам, що його доставили в лікарню вчора, а вже вночі з’ясувалося, що немає ліків, тому йому довелося перелазити через паркан, щоб сходити в найближчу аптеку.

Де в Харківській області можна зробити щеплення від коронавірусу (список пунктів)

 

Голова Департаменту охорони здоров’я Максим Хаустов прокоментував ситуацію в лікарнях ситуацію. Чиновник не заперечує, що “неважких” пацієнтів розміщували в лікарняних коридорах.

“Справді, така ситуація була. Буквально вчора, коли було пікове навантаження по госпіталізаціях, медикам доводилося так робити. Зараз цих пацієнтів переводять в палати, а нових пацієнтів, яким необхідна госпіталізація везуть в інші клініки міста. На сьогодні вільні місця є ще в 17 і 25 лікарнях”, – зазначив Хаустов.

За словами головного лікаря обласної клінічної лікарні Володимира Яроша, зараз у відділенні для пацієнтів, у яких підтвердили або підозрюють коронавірус, знаходиться 201 пацієнт. Всього ж воно розраховане на 240 ліжок.

“Ми за дві доби прийняли 60 пацієнтів, тому була пікове навантаження. Зараз людей переводять в палати”, – зазначив медик.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі