Синєгубов заявив про спробу захоплення влади в Харкові в перший день війни

У перший день війни начальник облуправління СБУ Роман Дудін намагався захопити владу в Харкові.

Про це губернатор Харківської області Олег Синєгубов розповів в інтерв’ю “Суспільному”.

23 лютого, за день до вторгнення, Синєгубов приймав управлінські рішення за наказом військового керівництва, тоді був створений штаб оборони Харкова та області. Увечері 23 лютого надійшла вказівка закрити аеропорт “Харків”, оскільки була інформація про можливу висадку десанту.

На наступний день, о шостій ранку в будівлі ХОДА на площі Свободи зібралися губернатор, мер і їх заступники. Близько 8 ранку відбувся перший селектор з Офісом президента. Синєгубов розповів, що серед безлічі невідкладних питань головним була організація евакуації. Також в той же час необхідно було координувати будівництво укріплень і блокпостів. Місто і область вже були під обстрілами та авіаударами.

У Міноборони розповіли про спроби Росії відрізати Україну від Європи

Близько 10 ранку, за словами Синєгубова, йому подзвонив Дудін з проханням впустити силовиків оглянути губернаторський кабінет, оскільки у нього нібито була інформація, що там побували російські диверсанти. Губернатор попросив свою помічницю впустити силовиків для огляду і перевірки кабінету. Через п’ять хвилин в мережі з’явилося фото порожнього кабінету.

“Тобто, вони що зробили? Вони вимкнули світло у кабінеті, прибрали стіл. Сфотографували пустий кабінет, пустий стіл, і виклали це у соцмережі. Моя помічниця зайшла до кабінету, спитала у працівників Служби, що вони роблять. Вони прямо відповіли — у нас такий наказ.”, — розповів Синєгубов.

Він піднявся разом з Тереховим у свій кабінет, але СБУ та спецпідрозділ “Альфа” не впустили їх і вивели звідти, попри те, що до запланованого на полудень селектора з Офісом президента залишалося 15 хвилин.

Синєгубов дзвонив Дудіну, але той не відповідав.

Губернатор повідомив про те, що трапилося тодішньому генпрокурору Ірині Венедіктовій і секретарю Ради нацбезпеки та оборони Олексію Данилову. СБУ було наказано покинути будівлю адміністрації після завершення наради з офісом президента.

“Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу у Харкові й у Харківській області, оскільки я знаю, що він віддавав накази ще щодо Харківської міської ради, але там у виконавців цих наказів виявився розум, заздалегідь не виконувати злочинних наказів. Є таке формулювання у юриспруденції. Ця спроба захоплення влади і відсторонення керівництва області та міста від виконання своїх обов’язків, це явно не на користь обороноздатності і міста, і області”, — заявив Синєгубов.

Колаборант з Миколаївської області намагався підкупити слідчого СБУ

Також Синєгубов повідомив, що до вечора 24 лютого Дудіна вже не було ні в місті, ні в області.

Офіс президента знав ситуацію з Дудіним з 24 лютого, але глава СБУ був відсторонений від посади тільки в травні. За словами Синєгубова, це пов’язано з тим, що потрібен був час для проведення досудового розслідування.

Синєгубов зазначив, що питання про те, чи є Роман Дудін Російський агентом, повинен з’ясувати суд.

“Я можу робити своє припущення. Звичайно, я ж не знаю істини, це буде з’ясовувати суд, і органи досудового розслідування мали б це з’ясувати. Моє переконання — якийсь слід там все ж є. Не може людина такого рівня, відповідальна за такий напрямок — приймати такі рішення”, — упевнений Синєгубов.

Коментарі