Скандал з будівництвом онкоцентру: у зриві графіка підрядник звинувачує попередника та профільних чиновників

У компанії “Ромб+ “заявляють, що будівництво нового онкоцентру в Харкові забуксувало через прорахунки та некомпетентність профільних чиновників облдержадміністрації, а також неякісної роботи попереднього підрядника – АТ “Трест Житлобуд-1”. Львівським будівельникам доводиться виправляти недоліки та своїм коштом проєктувати відсутні креслення.

Як повідомили Newsroom в компанії “Ромб+”, основна проблема виникла відразу при заході на об’єкт – нібито в проєктно-кошторисній документації були відсутні креслення залізобетонних конструкцій із зазначенням армування. Підприємству довелося своїм коштом звернутися в проєктну організацію в Києві, яка склала ці креслення через пів року. Потім знадобився час, що прорахунки перевірили ще в декількох експертних інституціях.

Тендер на будівництво нового онкоцентру: аудитори знайшли порушення

“Ми вважаємо, що цей розділ повинен був підготувати замовник будівництва, але чомусь вони цього не зробили. З такою ж проблемою зіткнулися при початку будівництва другої черги – в проєкті знову не діставало цього розділу, і ми зараз знову переробляємо документацію”, – пояснили в “Ромб+”.

Ще однією причиною відставання від графіка в компанії називають неякісні роботи попередньої будівельної організації – “Трест Житлобуд-1”. За словами представника львівської фірми, попередник не витримав зазначені в проєкті розміри бетонних “склянок”, які монтуються в опорні колони. Крім того, на старті харківські будівельники не поспішали передати львів’янам геодезичні зйомки.

Крім того, в “Ромб+” поскаржилися, що профільні чиновники ХОДА досі не підписали акт приймання-передачі майданчика під забудову та не видали дозвіл на виконання робіт.

“Ми постійно чуємо риторику про те, що ми львівські, що ми взагалі тут робимо, тому що в Харкові є компанії, які повинні були будувати цей об’єкт. Ясно, що нас не було в планах керівництва ХОДА. Там розраховували, що роботи будуть виконувати харківські компанії”, – вважають в “Ромб+”.

Заяви про те, що підрядник не має досвіду будівництва складних інженерних об’єктів, в компанії називають неправдою.

“Ми вважаємо, що ведеться дискредитація нашої компанії. У нас є кілька об’єктів класу СС-3. За кількістю будівельної техніки ми третя компанія на заході Україні”, – розповіли в “Ромб+”, додавши, що підприємство має мільйон гривень статутного капіталу.

Львівська компанія звернулася з листом до Президента України щодо захисту інтересів бізнесу та очікує реакції вищого керівництва держави.

“Роботи на об’єкті тривають, ми їх не зупиняємо та готові виконувати згідно з нашими договірними умовами. Якщо угода буде розірвана в односторонньому порядку, будемо відстоювати нашу позицію в судах”, – відповів підрядник.

Харківська обласна рада не продовжила контракт з директором онкоцентру

Нагадаємо, “Обласний центр онкології” в Померках будується за президентською програмою”Велике будівництво”.

Роботи були заморожені взимку 2019 року. У вересні 2020-го під час свого візиту до Харкова президент України Володимир Зеленський пообіцяв посприяти у виділенні грошей. Через півтора року будівництво онкоцентру відновили. Тендер на роботи виграла львівська фірма “Ромб+”. Повідомлялося, що її статутний фонд становив 3 тисячі гривень. У квітні 2021-го у якості передоплати на будівництво першої черги підряднику перерахували перші 28 мільйонів гривень.

Вчора директор Департаменту капбудівництва ХОДА Сергій Жуков повідомив Newsroom, що інфраструктурну субвенцію, яку раніше виділили на будівництво онкоцентру, довелося повернути до держбюджету через те, що підрядник не виконав роботи в обумовлені рядки. Згідно з графіком, до 1 вересня 2021 року на об’єкті мав бути змонтований залізобетонний каркас, але цього не виконали. До кінця року профільний департамент ХОДА має намір розірвати угоду з підрядником в односторонньому порядку.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі