Суд виніс вирок двом “велосипедистам” з Салтівки, які наводили удари РФ на Харків

Двоє російських агентів з Харкова, які “зливали” росіянам координати місць дислокації Сил оборони в місті, отримали реальні терміни ув’язнення. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Співробітники Служби безпеки затримали навідників 1 серпня 2023 року. Зрадниками виявилися 19-ти і 21-річний безробітні харків’яни, мешканці Салтівки.

Слідство встановило, що після початку повномасштабного вторгнення рф їх дистанційно завербував кадровий співробітник 1-ї служби Департаменту контррозвідувальних операцій фсб. У поле його зору молодики потрапили через власні прокремлівські коментарі у соцмережах.

За завданням куратора зловмисники на велосипедах територію Харкова та його передмістя і збирали координати місць дислокації українських захисників. Серед основних цілей ворога були пункти тимчасового базування спецпідрозділу “Kraken” Головного управління розвідки Міноборони України.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про безробітних 19-річного Дмитра Пєнцова та 21-річного Едуарда Ісінова.

За даними слідства, Пєнцов у червні минулого року через Telegram зв’язався зі співробітником фсб рф і запропонував своєму знайомому з проросійськими поглядами Ісінову “працювати” разом. Пересуваючись на велосипедах, Пєнцов та Ісінов збирали інформацію про місця зосередження сил і засобів ЗСУ, позначали їх на ґугл-мапах та відправляли фотографії з цими відмітками своєму куратору. Отриману інформацію росіяни використовували для здійснення обстрілів. За кожне виконане завдання Пєнцов та Ісінов отримували винагороду у 50 доларів. Також їм обіцяли проходження навчання в Академії фсб рф.

Навідників затримали біля туалету в саду Шевченка під час дорозвідки потенційної цілі. На суді Пєнцов та Ісінов винними себе не визнали. Суд прийняв до уваги докази, зібрані слідчими СБУ, а також зміст переписок Пєнцова та Ісінова з працівником фсб рф, та визнав обох зловмисників винними у держзраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Покарання – по 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі