Судді, яка встановила заставу для обвинуваченої в коригуванні обстрілів Харкова, нічого не загрожує — юрист

Судді, яка встановила заставу для обвинуваченої в коригуванні обстрілів інфраструктури Харкова Дар’ї Кригіної, не загрожує ніяка відповідальність.

Про це розповів юрист ГО “Харківський антикорупційний центр” Володимир Рисенко.

“На даний час на практиці неможливо притягнути до відповідальності суддю. Тому що будь-які порушення, за виключенням кримінальних, розглядати має Вища рада правосуддя, і цей єдиний орган зараз не функціонує. Можливо, кворум відновиться: на з’їзді, який має відбутися в січні, і де будуть висуватися кандидати до ради. А, можливо, кворум і не відновиться”, — сказав Рисенко.

Дівчина, затримана СБУ за коригування обстрілів Харкова, вийшла з СІЗО під заставу

Як зазначив Рисенко — постанова судді Дзержинського райсуду по Кригіній викликає кілька запитань. Основний з них — обґрунтованість рішень. Адвокати просили суд відпустити обвинувачену під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета, а прокуратура подавала клопотання про продовження терміну утримання під вартою.

“Суддя чомусь вирішила призначити альтернативу у вигляді застави без клопотання захисту. З яким обґрунтуванням? Що обвинувачена перебуває під вартою тривалий проміжок часу та ризики, на які посилається прокурор, суттєво зменшились, на думку суду. І в тій же самій ухвалі перераховуються ризики того, що обвинувачена може переховуватись від суду, обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення. Крім того, має родичів на тимчасово окупованій території України, до яких може виїхати з метою уникнення відповідальності. Не зважаючи на цілком обґрунтований ризик, що обвинувачена виїде у рідний Антрацит у Луганській області, визначається альтернатива триманню під вартою”, — сказав Рисенко.

Суд повернув під варту обвинувачену в коригуванні вогню по Харкову

Крім того, на думку юриста абсолютно не зрозумілою є обрана судом сума застави.

“В даному випадку суддя взагалі в рішенні не обґрунтувала, чому саме така сума”, — зазначає Володимир Рисенко.

Юрист також згадав те, що щоб уникнути подібних випадків, коли ймовірні коригувальники обстрілів, колаборанти та зрадники виходять з-під варти під заставу, необхідні зміни на законодавчому рівні.

Коментарі