Сина депутата Харківської облради Каратуманова втретє судять за п’яне водіння: студентом він збив людину на смерть

Суд визнав винним сина депутата Харківської облради Олега Каратуманова Дмитра Каратуманова у керуванні автомобілем в стані алкогольного сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП) та призначив штраф розміром в 17 000 грн з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 1 рік. Про це стало йдеться у постанові Дзержинського райсуду Харкова від 19 грудня 2023 року, повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

Дмитро Каратуманов подав апеляційну скаргу, яку Харківський апеляційний суд розгляне 20 березня.

Із постанови суду першої інстанції відомо, що о 23:55, в комендантську годину, 30 жовтня 2023 року Дмитра Каратуманова, який був за кермом BMW, зупинив поліцейський патруль. Це сталося на вулиці Клочківській, 101-А. Каратуманов-молодший був з ознаками алкогольного сп`яніння: від нього тхнуло алкоголем, були помітні порушення в координації рухів та мови. Від проходження огляду на стан алкогольного сп`яніння він відмовився. Протокол Каратуманов підписав, а пояснення на місці не надав.

У судове засідання 28 листопада 2023 року Каратуманов не з’явився, а надав заяву, у якій зазначив, що винним себе не визнає. Судове засідання 19 грудня Каратуманов просив відкласти, бо начебто з 18 грудня буде перебувати на лікуванні, але жодного доказу того, що його направлено на планову госпіталізацію, до суду не надав.

Трохи раніше у 2023 році Дмитро Каратуманов потрапляв у ДТП на проспекті Гагаріна. Тоді він так само керував автівкою BMW М760LI.

Каратуманов-молодший став “відомим” у 2008 році. Тоді Аudi А-8 на трасі Київ-Харків-Довжанський збила на смерть 19-річного студента Івана Гаражу. За кермом автівки був 17-річний Дмитро Каратуманов, який утік з місця ДТП, але пізніше був затриманий, а неподалік знайшли його автівку. Каратуманов-молодший запевняв, що йому 19 років і відмовлявся давати свідчення. Прокуратура не знайшла доказів провини Дмитра Каратуманова, справу закрили, а батьки загиблого студента повідомили, що у них немає претензій до Каратуманова-молодшого.

Після цієї трагедії Дмитра Каратуманова зупиняли тричі в алкогольному або наркотичному сп’янінні за кермом. Так, ввечері 30 липня 2017 року на вулиці Сумській Дмитро Каратуманов керував автомобілем Mercedes-Benz G55 AМG з явними ознаками алкогольного сп’яніння і був помічений поліцейськими. Від проходження огляду на стан сп’яніння він відмовився.

Суд визнав Каратуманова винним (ч. 1 ст. 130 КУпАП) та наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 10,2 тис. грн, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Випадок другий. Уранці 27 квітня 2020 року Дмитро Каратуманов керував автомобілем Toyota Sequoia. Його зупинили на вул. Крамаренківська, 71 в з ознаками наркотичного сп`яніння (дуже розширені зіниці очей, неприродна блідість, сповільненість мови). Від проходження огляду він традиційно відмовився. Суд визнав Каратуманова-молодшого винним (ч. 1 ст. 130 КУпАП) та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 10,2 тис. грн., з позбавленням права керування транспортним засобом строком на один рік. Апеляція залишила рішення суду першої інстанції без змін.

Також Дмитро Каратуманов був дотичним до резонансної кримінальної справи так званого злочинного угруповання “Залютинські”, членів якого підозрюють у здирництві 700 000 доларів з агропідприємця. У квітні 2021 року відбулось гучне затримання здирників біля готелю “Харків Палас”.

Автомобіль Toyota Sequoia, на якому Каратуманов попався поліцейським в наркотичному сп’янінні і який є його власністю, у рамках справи щодо здирництва арештований, бо знаходився за місцем проживання одного з обвинувачених у справі щодо рекету агропідприємця. Також за рішенням суду було арештовано майно з автомобіля: пістолет Макарова та патрони до нього.

У квітні 2023 року “Kharkiv Today” повідомляв про те, що Дмитро Каратуманов судиться з військкоматом, бо відмовився прийти за повісткою до ТЦК Київського району у призначений час і не хотів сплачувати накладений за це штраф у сумі 5100 гривень. Ухвалою Київського райсуду від 13 вересня 2023 року провадження в суді було закрите, бо 4 вересня надійшла заява представника Каратуманова-молодшого про відмову від позову.

За словами адвоката Каратуманова-молодшого, до Дмитра прийшли додому в 2022 році рано-вранці і запросили до військкомату.

“Прийшли співробітники Київського ТЦК разом з уповноваженими, без попередження, десь о 7:30. Сказали о десятій з’явитися до військкомату Київського району, але в нього певна кількість проблем зі здоров’ям, і цього дня він мав лягти на стаціонарне лікування”, — заявив тоді захисник Каратуманова Максим Журавльов.

За словами адвоката, у 2023 році, після лікування, Дмитро Каратуманов отримав другу групу інвалідності.

“Штраф був накладений незаконно. Стаціонар лікарні — поважна причина для неявки”, — вважає Максим Журавльов. Але тим не менше, позов у суді відкликали.

Батько Дмитра, Олег Каратуманов, також вважає, що син не міг з’явитися до військкомату у призначений час і він не бігає, а “разом з усіма, як звичайна людина, стоїть у чергах до військкомату”. 

До війни Каратуманов-молодший працював інспектором у обласній Держінспекції праці. Саме на Каратуманова-молодшого у 2017 році був зареєстрований регіональний “Опозиційний блок”, у 2020 році він балотувався до Харківської міськради, але не пройшов. У 2010 році Дмитро Каратуманов був депутатом Зміївської райради від “Партії регіонів”. Його батько, Олег Каратуманов, був депутатом Верховної Ради, багато разів обирався до Харківської облради: двічі від “Партії регіонів”, у 2015 році від “Опоблоку”, є діючим депутатом від “Блоку Кернеса”. 

Нагадаємо, 20 лютого Олега Каратуманова планували повторно зробити “Почесним громадянином Харківської області”, але питання зняли з розгляду сесії облради.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі