Тільки діалог Укрзалізниці, влади та аграріїв дозволить зберегти агровиробництво на Харківщині – експерт

Труднощі з логістикою в умовах воєнного стану ставлять на межу зникнення цілі галузі аграрної промисловості Харківської області. На сьогоднішній день існує високий ризик втрати вже зібраного врожаю, що зберігається.

Таку думку висловив аграрний експерт, директор ФГ «Альфа» Євген Іванов.

За його словами, сьогоднішня тарифна політика Укрзалізниці з перевезення не враховує тих ризиків, які з’явилися у сільському господарстві з урахуванням війни, що може негативно позначитися на розвитку великої кількості підприємств області.

“Укрзалізниці потрібно більше спілкуватися з фермерами та великими виробниками, тому що сьогоднішні тарифи на залізничні перевезення на фоні складнощів з іншими видами транспорту, втрати аграріями техніки та посівних площ ставить багато підприємств області на межу виживання”, – зазначив експерт.

Крім того, Євген Іванов наголосив, що відсутність можливості для аграріїв вивезти врожай, створює серйозні ризики втрати більшої частини вже зібраного врожаю, який зараз перебуває на зберіганні.

“Зерно – це продукт, що швидко псується. Якщо ми не вивеземо накопичені обсяги найближчим часом, ми ризикуємо втратити врожаї кукурудзи, пшениці, насіння та інших культур. Він просто зіпсується”, – підкреслив експерт.

За словами Євгена Іванова, потрібно терміново розпочати діалог аграріїв, обласної влади та Укрзалізниці про ситуацію з тарифами та знайти способи регулювання ситуації, щоб не втратити вже зібраний урожай та зберегти на плаву стратегічно необхідні підприємства АПК.

Нагадаємо, до війни експорт зерна був одним із головних джерел надходжень валюти до бюджету України. За місяць у середньому Україна експортувала 5 мільйонів тонн. За два місяці війни ця цифра впала до 0,5-0,6 мільйона тонн. Наразі через військові дії експорт українського зерна практично заблокований. Також дуже обмежені можливості продажу зерна на внутрішніх ринках через проблеми з логістикою.

Як повідомлялося раніше, Євген Іванов заявляв, що Харківська область може втратити третину врожаю зернових. Це буде удар по всьому АПК України.

Також експерт говорив, що дефіцит палива, який розпочався в Україні через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, може вкрай негативно позначиться на роботі агропромислового комплексу Харківської області та всієї України. За його словами, у квітні в аграріїв Харківської області палива для посівної кампанії пізніх зернових та догляд за ранніми зерновими залишалося буквально на 10 днів роботи.

Коментарі