Ціна на газ: чому українці насправді платять за газ мало та від чого залежать тарифи

Мало що так дратує людей, як платіжки за комунальні послуги взимку. Якщо ви живете у квартирі, з’являється величезний рядок під назвою “опалення”, а в приватному будинку, в залежності від опалення, починає рости споживання газу або електрики, а найчастіше — і того й іншого.

У такі моменти все частіше накопичується невдоволення — люди скаржаться на величезні суми в платіжках, а заяви популістів-політиків про те, що “газ — народний, а значить повинен бути безкоштовним” тільки підливають масла у вогонь.

Ми розбиралися, скільки газу споживає Україна, скільки видобуває, наскільки справедливою є ціна на газ в нинішніх умовах та що потрібно для того, щоб забезпечити себе паливом в майбутньому.

Ринок газу: скільки ж газу споживає та видобуває Україна​

Щоб зрозуміти, що таке ринок газу в його повному обсязі, давайте для початку подивимося на споживання.

За даними моніторингу Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у 2020 році Україна збільшила Валове споживання природного газу на 1,55 мільярда кубометрів. Це зростання на 5,5% в порівнянні з 2019 роком. Всього за рік Україна спожила 29,84 мільярда кубометрів газу.

Найбільше споживається газу саме взимку — у першому кварталі 2020 року споживання склало 10,86 млрд кубометрів. Потім на весну-літо-осінь був спад: другий і третій квартали “потягнули” відповідно на 4,8 і 4,35 млрд кубів блакитного палива, тобто, споживання знизилося вдвічі. І, нарешті, в четвертому кварталі попит на газ знову виріс до 9,83 млрд кубометрів.

З усіх 29,84 мільярда річного спожиття 8,17 мільярда кубометрів спожило безпосередньо населення. Тобто, ми з вами. Це 27,5% від усього обсягу споживання. Однак не думайте, що наша частка обмежується цими відсотками. Тут враховуються лише люди, які безпосередньо використовують газ для обігріву будинків або приготування їжі. В цілому ж побутовий сектор споживає більш ніж половину всього газу в країні: величезні обсяги йдуть на сектор теплокомуненерго та перетворюються там в гарячу воду та опалення.

Тепер розгляньмо видобуток в тому ж 2020 році. В цілому, за даними НКРЕКП, видобуток товарного природного газу збільшився на 0,4%. Однак видобули його 19,18 мільярда кубометрів — істотно менше, ніж потрібно країні в цілому.

Але як же так — запитаєте ви, — якщо ми спожили майже 30 мільярдів кубометрів, а добули 19, звідки взялася різниця? Тут все досить просто: відсутній газ Україна імпортувала з країн Європейського Союзу. Загальний обсяг імпорту склав 9,243 млрд кубометрів.

При цьому, у 2021 році з видобутком не все так просто. За даними профільного видання ExPro, з листопада по жовтень українські компанії видобули 16,43 млрд кубометрів газу. Це на 3% — або на пів мільярда кубометрів — менше, ніж за відповідний період минулого року. У 2020 було 16,93 млрд кубометрів. Якщо порівнювати з 2019-м, видобуток впав на 5%, а за останні три роки річний показник зменшився майже на мільярд. Якщо так піде далі, кажуть експерти, ми навряд чи досягнемо цього року заповітної цифри у 20 мільярдів кубометрів. А це означає, що нам доведеться купувати газ за кордоном.

Європа страждає від високих цін

Тут необхідно зробити відступ та пояснити: насправді, населення України, яке скаржиться на високі ціни на газ, знаходиться в досить непоганому становищі. Так, всі меморандуми із західними партнерами вимагають від нас створити повноцінний ринок газу для населення (для бізнесу він працює з 2015 року). І так, цей самий ринок газу де-юре запрацював 1 серпня 2020 року. Однак ще в березні 2021 Кабмін анонсував створення так званого “річного газового продукту”, в рамках якого побутовий споживач отримує паливо за фіксованою ціною.

Ціна ця коливається в залежності від постачальника і ціни, за якою постачальник отримує газ. Скажімо, в Харківській області ціна газу, за даними сайту “Мінфін”, становить 7,99 гривні за кубометр. А ось у сусідній Донецькій коливається від тих же 7,99. Для споживачів же газопостачальної компанії “Нафтогаз України” доступна найнижча ціна – 7,96 грн. А підприємства теплокомуненерго, які спалюють колосальні обсяги, щоб вам було тепло та у вас була гаряча вода, отримують газ по 7,4 грн за кубометр.

Здається, що це дорого, але, наприклад в Німеччині середнє домогосподарство платить в місяць від 1299 євро, тобто, 40 тисяч гривень. А у Франції уряд навіть зважився на безпрецедентні заходи та пообіцяв населенню привести в норму тарифи на блакитне паливо. Тобто, як би це не було несподівано, пішло шляхом української влади.

Що ж сталося в Європі? Якщо пам’ятаєте, у 2020 році на біржах за природний газ навіть трохи доплачували, настільки коронавірус і пов’язані з пандемією локдауни знизили споживання палива.

У 2021 році ситуація розгорнулася на 180 градусів.

Весна виявилася прохолодною, тому європейські постачальники спустошували газові сховища до самого травня. В результаті до літа там залишилася ледь третина. Ціни в Європі пішли вгору, але залишався американський і близькосхідний скраплений газ, який раніше згладжував проблеми з обсягами та змушував ціни знижуватися.

Однак паралельно Китай примудрився першим видертися з пандемічних економічних обмежень і врубав свою промисловість на повну потужність. В результаті ціни в Азії злетіли куди вище європейських, і весь скраплений газ поїхав туди.

Європейськими проблемами скористалася Росія, а точніше — Газпром, яка займає понад 40% європейського газового ринку. Він скоротив поставки в Європу на 15-20% в першому півріччі, а на ринок видавав газ тільки зі своїх європейських сховищ. Таким чином, Російська Федерація намагається досягти своїх геополітичних цілей: зокрема, використовує газ як зброю шантажу для запуску нового газопроводу “Північний потік-2” (на сьогодні не запущений і не сертифікований).

Таким чином, якщо в перших числах січня 2020 року газ в Європі коштував $211 за тисячу кубометрів, вже у вересні ціна перевищувала $880, а в цілому восени доходила і майже до двох тисяч доларів. Уявляєте свої платіжки, живи українці за ринковими цінами?

Від чого залежать ціни на газ

Як і всі ціни у світі, ціна на газ залежить від балансу попиту та пропозиції. Якщо порівнювати газ, скажімо, з пшеницею, то зрозуміло: при поганому врожаї зерна буде мало, відповідно, варто чекати зростання цін на хліб.

Точно так само і з газом.

“Якщо споживання газу збільшується і з’являється дефіцит — цей ресурс дорожчає. Коли відкриваються нові родовища або збільшується видобуток — газ дешевшає”, — говорить голова громадського об’єднання “Нова Енергія” Віталій Філенко.

Взимку газ традиційно дорожчає. Власного палива в Україні, як ми побачили вище, недостатньо, щоб покрити всі потреби, тому недолік ми імпортуємо.

“Залежність від імпорту обумовлює прийняття умов ціноутворення європейського ринку — пояснює експерт. — Для орієнтира уряд обрав найбільший в Європі газовий хаб — TTF”.

Чому саме європейські ціни? Тому що ми закуповуємо газ саме там. Глибоководних портів, які підійшли б для танкерів зі скрапленим газом у нас немає, а альтернатива — купувати газ у Російської Федерації — щороку оберталася для України серйозними політичними проблемами. Що стосується газу з Середньої Азії, ми могли б домовитися про постачання, але на шляху стоїть все той же російський Газпром, який контролює трубу зі свого боку. Так що залишається Європа з її ринковими цінами.

Так, але дві третини газу ми все-таки видобуваємо, запитаєте ви, чому тоді не знизити ціну хоча б на ці обсяги?

Тому, що вона вже знижена. По суті, настільки низькі в порівнянні з європейськими цінами на газ, за словами глави Нафтогазу Юрія Вітренка, покриває якраз український видобуток. Паралельно уряд використовує кошти, які ми отримуємо від транзиту російського газу до Європи (який, нагадаємо, серйозно знизився), щоб купити відсутні обсяги газу. Фактично, субсидуючи населення, яке навряд чи може собі дозволити газ по 40 грн за кубометр.

При цьому, подібні методи гасять полум’я, але пожежа продовжить тліти й далі. По суті, забираючи газ, який компанії могли б продати за ринковими цінами, ми вибиваємо у них грунт з-під ніг.

“Супердешевий український газ — це міф. Більшість наших родовищ виснажені, необхідно вкладати додаткові кошти, щоб витягнути газ, який залишився в них, і знаходити інвестиції для розвитку нових родовищ. У нас певний час не вкладалися необхідні інвестиції в розвиток власного видобутку. Що стосується інвестицій, це мільйони та мільярди гривень, одна свердловина коштує мінімум $5 млн”, — говорить директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Тобто великі кошти, які можна інвестувати в розвиток нових родовищ та стабілізацію внутрішнього видобутку, Україна зараз змушена витрачати, щоб населення не так сильно відчуло загальносвітовий приріст цін на паливо.

При цьому, скажімо, та ж промисловість платить за газ куди дорожче — у них і є ті самі платіжки по 30-40 грн за один кубометр. А подібний розрив обійдеться населенню недешево. Це вже помітили аграрії, які платять за добрива, які виробляються з газу ціною понад тисячу доларів за кубометр. А, як наслідок, помітить і населення, коли зверне увагу, як зростає середній чек у магазині. Тому що різниця у вартості енергоносіїв, так чи інакше, підштовхне інфляцію.

Теги:

Коментарі