У Харкові 17-річний підліток підробив “Дію” для створення фальшивих документів

Кіберполіція в Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив “Дію”, а й створив найбільший канал поширення фальшивого додатка. Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

На Telegram-бот і канал підлітка було підписано понад 20 тисяч осіб. Через чати можна було за 200 гривень отримати доступ до фейкового додатка, за 300 гривень – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 гривень – фальшиве водійське посвідчення. Чати вже заблоковані.

Харків’янин блокував продаж квитків на концерти української співачки – поліція

За словами Ігоря Клименка, система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, який генерував імітуючу вебсторінку додатка “Дія”, де можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Окрім того, вебплатформа показувала підроблений QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його вдалої валідації.

“Визнаю, це відмінна робота юного хакера”, – сказав глава Нацполіції. Однак додав, що хлопець порушив закон, спекулював на складній ситуації в державі, і повинен зазнати відповідного покарання.

16-річного хакера підозрюють у крадіжці паролів від електронних гаманців

Зазначимо, що 27 жовтня кіберполіція у співпраці з представниками Мінцифри викрили 21-річного жителя Запорізької області, який також розробив підробку “Діі”. Фейкову програму хлопець продавав у месенджері за 100 гривень, а в рекламі вказував, що завдяки додатку неповнолітні можуть безперешкодно купувати алкоголь та сигарети. Поліція відкрила кримінальне провадження, а до суду у якості перевиховання молодому хакеру запропонували попрацювати в Мінцифрі над соціально-значущими проєктами.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі