У Харкові 18-річний айтішник наводив ракетні удари РФ і готував кібератаки: у прокуратурі розповіли подробиці

За даними слідства, 18-річний харківʼянин, який є спеціалістом в IT-сфері, добровільно розпочав співпрацю з представником фсб рф через месенджер «Telegram».

Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, ха завданням російського куратора айтішник приховано фіксував об’єкти, де, на його думку, могли перебувати українські військові та техніка у Харкові. Отримані відомості він надсилав через месенджер у вигляді скріншотів електронних карт з координатами цілей. Після передачі даних збройні сили рф завдавали ракетні удари по житлових кварталах Харкова, де не було жодного українського військовослужбовця.

Навідник російської ракети на Харківську ОВА просить, щоб його обміняли в Росію

Крім того, представник фсб рф надав ще одне завдання харківʼянину: здійснити кібератаки на сайти держпідприємств та органів влади України. Проте хакер не встиг повністю виконати це – його затримали правоохоронці.

Під час обшуку за місцем проживання харківʼянина силовики знайшли та вилучили мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності проти України. Наразі фігурант пояснює, що нічого «поганого він не хотів», а просто став жертвою російської пропаганди.

Підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Йому оглосили підозру у поширення інформації про розташування Збройних Сил України, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Раніше в СБУ показали фото переписки з телефону затриманого.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі