У Харкові блискавка вдарила в найвищий флагшток (Відео)

Під час грози 31 серпня розряд блискавки влучив у верхівку 101-метрової конструкції.

Про це повідомили користувачі соцмереж, опублікувавши відео моменту. На кадрах видно, як у верхівку флагштока потрапив тонкий електричний розряд. Newsroom з’ясував, чи безпечно перебувати поруч з конструкцією під час грози.

“Конструкція витримала, все добре, там є блискавкозахист і проводилися спеціальні випробування, тому ніяких питань в цьому плані не повинно бути”, – розповів нам про надійність флагштока заступник голови Харківської ОДА Михайло Харне.

Блискавка вдарила в пам’ятник Воїну-визволителю: в мережі опублікували відео

В Інституті “Блискавка” НТУ “ХПІ” розповіли про міжнародні стандарти, які пред’являють до подібних об’єктів.

“Сама конструкція досить надійна. Вона є найвищою з навколишніх споруд, тому є в якості природного блискавкоприймача. Іноді туди може потрапляти блискавка. Щоб це було безпечно, для таких конструкцій є спеціальні вимоги. Необхідно виміряти опір громовідводу щодо землі, яке, відповідно до міжнародного стандарту повинно бути не більше 10 Ом. Крім того, там встановлено електрообладнання – автоматичний підйомник для прапора, – тому на живильних кабелях, повинен бути встановлений пристрій захисту від перенапруг. І важлива товщина стінок конструкції, яка повинна бути мінімум 3 мм” , – розповів Сергій Руденко, кандидат технічних наук, керівник відділу діагностики систем заземлення та блискавкозахисту Інституту “Блискавка” НТУ “ХПІ”.

Фахівець відзначив, що не дивлячись на проведені випробування, перебувати біля подібних об’єктів під час грози не варто.

“В негоду варто піти подалі від високих об’єктів, оскільки, за теорією ймовірності, туди може потрапити блискавка. Це стосується всіх високих споруд, не тільки цього флагштока. Під час грози краще сидіти вдома і пити чай”, – говорить Сергій Руденко.

 

 

 

Коментарі