У Харкові намагаються відібрати бізнес у вдови відомого бізнесмена

Лариса Дукер скаржиться на спроби рейдерів відібрати справу, якій її чоловік присвятив майже 30 років життя. Фірму зі статутним фондом понад 18 мільйонів гривень перереєстрували на підставних осіб і хотіли оголосити банкрутом. Про це розповіли представники компанії.

Торгово-комерційне товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями “Харків – Москва” було відкрито ще в 1994 році. Його засновником став бізнесмен Шмуел Дукер, який зумів залучити у свою компанію кошти з Ізраїлю і США. Фірма займалася безліччю різних проєктів, в тому числі у сфері нерухомості – наприклад, саме вона почала будівництво на місці ТРЦ Nikolsky, але завершити проєкт завадила криза 2008 року.

270e6-clip-59kb.jpg

Шмуел Дукер. Скріншот з відео

Компанія також була одним з власників акціонерного товариства “Харківське підприємство автобусних станцій” (“Харків – ПАС”), чиї активи свого часу зацікавили бізнесмена Владислава Дрегера. Людина, яку ЗМІ називають одним з найбільш “токсичних рейдерів” України, запропонувала Георгію Гузненкову і Шмуелу Дукеру продати їхню частку.

Угода повинна була відбутися влітку 2019 року, проте замість цього шістьох акціонерів вивели зі складу засновників фірми “Харків – Москва”. Це стало першою в серії рейдерських атак на підприємство.

Адвокати другої сторони намагалися довести, що Лариса Дукер громадянка Греції, а не України. Коли ця схема не вдалася, фірму двічі переписували на іншого власника і “призначали” нового директора. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 365-2 КК України (“Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги”). В рамках цієї справи на майно фірми було накладено арешт, щоб його не змогли продати.

1.png

За два роки, за словами Лариси Дукер, у справі зібрали вже 12 томів, але жоден з фігурантів так і не став підозрюваним.

Щобільше, торгово-комерційне товариство зі статутним фондом у 18 мільйонів спробували оголосити банкрутом через борг у 42 тисячі гривень. Однак Східний апеляційний господарський суд вирішив відмовити у відкритті провадження, а Верховний суд підтвердив правоту другої інстанції.

96ca8-clip-53kb.png

Однак на цьому атаки на підприємство не припинилися. Рейдерів не зупинила навіть смерть Шмуеля Дукера на початку 2020 року.

Більш того, компанії “Харків – Москва” довелося доводити, що директор, “призначений” під час маніпуляцій з нотаріусами, не мав права підписувати документи. Крім того, під час другої хвилі були задіяні нібито іноземні громадяни та організації.

Та сама фірма “Фокс-Лайф”, яка раніше вимагала “повернути борг” в 42 тисячі гривень, заявила, що Міжнародний комерційний арбітраж прийняв рішення на її користь. Однак незабаром з’ясувалося, що людина з ім’ям Георгіос Американос ніколи не була арбітром. У зв’язку з цим представники “Харків – Москва” вважають, що рішення Міжнародного комерційного арбітражу було сфальсифіковано.

3.png

Незабаром почався ще один розгляд. Цього разу “Будівельна фірма “Санрайз” заявила, що “Харків – Москва” замовила вантажно-розвантажувальні роботи, а також очищення території від великогабаритних металевих конструкцій.

За дивним збігом обставин, це сталося саме в той момент, коли в компанії Шмуела Дукера “змінився” директор. При цьому відповідач не підтвердив свої претензії документами, а роботи нібито проходили в Полтавській області, де у харківського підприємства немає ніякого майна.

У зв’язку з цим суд визнав договір між “Санрайзом” і “Харків – Москвою” недійсним, а друга інстанція залишила це рішення в силі.

4.png

Втім, ще до повторного вердикту компанія Лариси Дукер отримала ще один позов. Громадянин Литви Паулюкас Мартінас звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою заборонити будь-які реєстраційні дії з ТК ТОВ “Харків-Москва”.

Свою позицію він обґрунтував тим, що при переоформленні можуть бути порушені його права та інтереси. ОАСК відкрив провадження і в рамках забезпечення позову заборонив проводити реєстраційні дії. Але в ході розслідування з’ясувалося, що за даними Європолу такої людини просто не існує (хоча на фейкового Паулюкаса Мартінаса зареєстровано низку українських фірм).

5.1.png

Тепер власниця підприємства намагається домогтися в суді, щоб був скасований судовий наказ про заходи щодо забезпечення позову.

Нарешті, в жовтні 2021 року з’явився новий кредитор компанії “Харків – Москва”. Позивач заявив, що фірма заборгувала йому 9,1 мільйона гривень, а також зажадав оголосити банкрутство і призначити ліквідатором юриста Оксану Венську. Останню в ЗМІ неодноразово пов’язували з рейдерськими атаками.

Не минуло й двох місяців, як до позову приєдналася компанія “Метінком”. Цього разу вимоги кредитора і зовсім вражали уяву – фірма дніпрянина Сергія Ковальова вимагала повернути 214 мільйонів гривень. Позивач стверджував, що ще у 2011 році громадянин РФ зайняв фірмі “Харків – Москва” $8 мільйонів, а потім борг був переуступлений “Метінкому”.

6.png

Потім пішли фізособи – хтось стверджував про борг у 8,3 мільйона, хтось – про заборгованість в 903 тисячі. Фірма “Сервіс-Арена” зажадала повернути скромні 24 тисячі гривень.

Суддя першої інстанції Володимир Яризько прийняв всі вимоги кредиторів. Однак “Харків-Москва” зараз намагається оскаржити дане рішення в Східному Апеляційному суді.

Журналісти Newsroom намагалися зв’язатися з учасниками останнього процесу, зазначеними на порталі “Судова влада”. Однак телефон компанії “Метінком” не відповідає, а арбітражного керуючого Оксани Віденської – не в мережі. Артем Осауленко, який значиться у якості кредитора, 24 грудня попросив суд не відкривати справу про банкрутство.

7.png

Ще один бізнесмен, вказаний в якості кредитора, не має ніяких претензій до компанії та вважає, що “Харків-Москва” останні два роки піддається рейдерським атакам.

“Сам я володію акціями підприємства “Харків-ПАС”, а в “Харків – Москва” одним зі співвласників є моя дружина. Останні два роки фірму намагаються розорити, нещодавно почався вже другий процес про банкрутство. Хоча я не правоохоронець і не можу сказати, кому це безпосередньо вигідно”, – розповів Newsroom В’ячеслав Бухенко.

Найближче засідання у справі про банкрутство відбудеться 17 січня.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі