У Харкові перейменували 18 вулиць, назви яких пов’язані з РФ

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні на позачерговій сесії Харківської міськради. 18 топонімам дали нові назви, а вулицю Кремлівську прибрали з карти міста, оскільки на ній немає забудови, яка потребує адресації.

Харківський міський голова Ігор Терехов зазначив, що до обговорення нових назв залучили громадськість, провівши онлайн-опитування.

Просили про це п’ять років: у Харкові школі дали ім’я Дані Дідика

«Нові назви підтримали від 78% до 90% респондентів, які брали участь у голосуванні. Ключові принципи, якими керуються у цій роботі, – відновлення історичних назв, формування топонімічних ансамблів, впровадження декомунізації та дерусифікації топонімічного простору міста», – сказав мер Харкова.

Пропозиції розробили представники Харківської топонімічної групи, Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, Харківської соціологічної мережі та відділу топоніміки Харківської міської ради. Робота зі зміни назв топонімів, пов’язних з рф, триватиме й надалі.

“Вулиця Холодноярська водночас відсилає до славетної 93 бригади “Холодний Яр” і подій Української революції. Топонімічний ансамбль разом з проспектом Героїв Харкова, майданом і станцією метро Захисників України, Холодноярською доповнює Тероборонівська. Топоніми Бучанський, Ірпінська, Гостомельська і Волноваський створюють топонімічний ансамбль на честь міст-героїв російсько-української війни. Відновлено й кілька історичних назв: Пушкарний, Кузінська, Ірининська, Петропавлівська. Поетичним видається топонімічний дует вулиць Лісової Пісні і Лесі Українки”, – прокоментували в Північно-Східному міжрегіональному відділі Українського інституту національної пам’яті.

Повний список:

пров. Брянський – вул. Холодноярська;

вул. Кабардинська – вул. Лісової пісні;

вул. Московська – вул. Ірпінська;

вул. Північнокавказька – вул. Гостомельська;

в’їзд Північнокавказький – в’їзд Бучанський;

вул. Революції 1905 року – вул. Кузінська;

узвіз Революції 1905 року – узвіз Кузінський ;

вул. Рязанська -вул. Ірининська;

пров. Середньоуральський – пров. Пушкарний;

пров. Старомосковський – вул. Тероборонівська;

вул. Сусаніна Івана – вул. Каяльська;

пров. Сусаіна Івана – пров. Студеноцький;

вул. Челюскінців – вул. Петропавлівська;

вул. Маломосковська – вул. Козацької Слави;

в’їзд Московський – в’їзд Волноваський;

вул. Новомосковська – вул. Червоної Калини;

вул. Середньоуральська- Пушкарна;

в’їзд Середньоуральський – Пушкарний.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі