У Харкові різко зросла кількість хворих на COVID-19: коли чекати на нову хвилю заражень

У Харківській області стрімко зростає кількість хворих на COVID-19. За минулі вихідні вірус виявили у 1259 жителів регіону, хоча ще тиждень тому медики фіксували в чотири рази менше інфікованих. Харківська область посіла друге місце в країні за кількістю нових випадків коронавірусу, поступившись лише Львівській. Newsroom розбирався, чому зростає кількість хворих і чи варто харків’янам чекати локдаун.

Поки медики можуть лише здогадуватися про те, з чим пов’язана активна динаміка захворюваності. Про це кореспонденту Newsroom розповів директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА Максим Хаустов.

thumb-newsdocument-900x600-a501.jpg
Максим Хаустов. Фото: ХОГА

“Зараз ми бачимо, що в Європі та світі йде спалах захворюваності COVID-19. У деяких країнах вона дуже стрімко наростає. Ми постійно проводимо наради з лікарнями, які спеціалізуються на протистоянні вірусу і намагаємося бути готовими до цього. Наприкінці минулого тижня ми відправили 30 зразків крові наших пацієнтів з коронавірусом до Києва. Згідно з результатами, в 40% аналізів виявили штам “Омікрон”. Відповідно, цей штам коронавірусу вже циркулює в нашому регіоні. Я ще раз повторюю: нам необхідно вакцинувати якомога більше людей”, — розповідає Максим Хаустов.

У Харкові ледь не загинув новонароджений: дитину і маму врятували медики

Головний лікар області зазначив, що з початку пандемії в регіоні було зроблено 2 801 709 щеплень: у міських лікарнях Харкова — 907 691, у приватних клініках — 14 302. Всього вакциновано 1 091 356 осіб, що становить приблизно 51% від загальної кількості дорослого населення. Обидві дози вакцини отримали 986 648 – це близько 46% від загальної кількості населення регіону. Додаткову, дозу вакцини отримали 587 осіб. Станом на 14 січня бустерну дозу вакцини отримали понад 3100 осіб. Серед дітей від 12 до 17 років в цілому щеплено 5096 осіб.

zum-zweiten-mal-machen-mobile-impfteams-im-zollernalbkreis-121364.jpg

“Ймовірний початок масової хвилі захворюваності на COVID-19 ми очікуємо приблизно в кінці січня-початку лютого. У нас є час підготуватися і зробити необхідні щеплення. Сьогодні в Харківській області працює 75 мобільних бригад і 169 пунктів масової вакцинації. У розпорядженні медиків є три види препаратів проти коронавірусу: Moderna, Comirnaty/Pfizer і CoronaVac”, – розповів Максим Хаустов.

На думку заступника Харківського міського голови Світлани Горбунової-Рубан, сплеск захворюваності в тому числі пояснюється підвищеною соціальною активністю громадян.

У Харкові у студента виявили малярію

“Дійсно, кількість хворих зростає. Всі святкували Новий рік, ходили один до одного в гості, багато їздили відпочивати, а тепер ми зіткнулися з наслідками. Є надія, що хворіти будемо не так сильно, як це було минулої хвилі, тому що на сьогодні ми маємо майже 50% вакцинованих проти 20%”, — розповідає віцемер.

За її словами, в місті активно готуються до напливу інфікованих пацієнтів.

“У лікарнях встановлюють кисневі бочки та станції, в медустанови провели майже 900 кисневих точок, підготували 1540 ліжко-місць для хворих коронавірусом. Зараз вони зайняті на 26%”, — зазначила Світлана Горбунова-Рубан.

gorbunova.jpg
Світлана Горбунова-Рубан. Фото: Харківська міська рада

Чиновниця нагадала, що в місті продовжують роботу всі пункти вакцинації — в поліклініках, на ринках і в торгово-розважальних центрах.

Спалах інфекції в дитсадку: стали відомі діагнози постраждалих

“Багато харків’ян вже роблять третю, бустерну, щеплення, але ця справа добровільна. Перед цією вакцинацією необхідно звернутися до сімейного лікаря і проконсультуватися. Щеплення можна робити мінімум через пів року після другої вакцинації. Враховуючи активну вакцинацію громадян, препарат швидко закінчується. На сьогодні майже у всіх поліклініках залишився тільки Pfizer. Moderna вся витрачена. Але ми відправили додаткові заявки на ці дві вакцини та вже з понеділка вони надійдуть в медустанови”, – підкреслила віцемер.

thumb-newsdocument-900x600-0076.jpg

На думку чиновниці, цього року Харків набагато краще підготувався до чергової хвилі захворюваності на коронавірус і це дає підстави розраховувати, на те, що жорсткі обмеження не торкнуться жителів обласного центру.

“Я дуже сподіваюся, що нокдауну не буде. Минулої хвилі ми мали справу з вакцинацією городян на рівні 20%. Сьогодні ми встигли прищепити вже майже 50%. Сподіваюся, ні про який локдаун мови йти не буде”, — зазначила Світлана Горбунова-Рубан.

Хотів потрапити до харківської лікарні: українець зробив 18 щеплень від коронавірусу (відео)

Як розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін, за прогнозом Міністерства охорони здоров’я, черговий сплеск захворюваності очікується в кінці січня. Найімовірніше, люди будуть масово хворіти на штам “Омікрон”. Пік припаде на лютий, а спад почнеться на початку квітня.

kuzin.jpg 
Головний санітарний лікар України Ігор Кузін

“Тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу. За даними наукових досліджень, щеплення захищає від тяжкого перебігу хвороби та смерті. У нас досить амбітні плани щодо вакцинації — прищепити принаймні 70% дорослого населення до кінця 2022 року. Ми не очікуємо, що цей рік буде гіршим, ніж 2021 за кількістю нових випадків зараження і смертей”, – розповів Ігор Кузін.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі