У Харкові судитимуть керівника волонтерської організації, який переправляв за кордон ухилянтів

За даними слідства, 36-річний керівник однієї з харківських волонтерських організацій розробив злочинну схему щодо незаконного перетину кордону України військовозобов’язаними громадянами, які не мають для цього законних підстав. 

Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, обвинувачений підшукував «клієнтів» і пропонував за 2500 доларів внести їхні дані до системи «Шлях», завдяки чому вони отримували можливість безперешкодно виїжджати за межі України у якості водіїв-волонтерів. Оплативши послугу, «клієнти» передавали керівнику волонтерської організації копії особистих документів, після чого він забезпечував внесення їхніх даних до системи. 

Також обвинувачений надавав «інформаційний супровід» — розповідав про деталі перетину кордону в ході телефонних розмов та під час листування у месенджерах, даючи вказівки та поради.

Допомагала ухилянтам втікати за кордон: підозрюють ексначальницю управління освіти ХОВА

Чоловіка затримали у Харкові 25 вересня 2023 року після одержання ним коштів за «послугу». Йому інкримінують організацію та сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненого з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція вказаної статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна. Справу розглядатиме Жовтневий райсуд Харкова.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі